Van graankorrel tot breekbrood – groeidiner bij maanlicht

Groeiclub bijeenkomst buiten

Ik was best een beetje zenuwachtig… De piek van de Corona-crisis lag pas net achter ons en toch besluiten we om met de Groeiclub voor Ondernemers live bij elkaar te komen. Ik voel vlinders in mijn buik. Maar ook een lichte hoofdpijn van de stress. Wat ook niet helpt zijn de donkere wolken aan de hemel die donderdag 2 juli. Er is regen voorspeld. Zou het feestje dan toch in het water vallen?

Monocultuur

Gelukkig blijft het bij een flinke hoosbui en is het verder die avond droog, zonnig en vooral erg gezellig. We breken het brood met elkaar, en delen kennis, netwerk en soms onze zorgen. Dat is wel echt typisch voor de Groeiclub. In onze mastermind mag je kwetsbaar te zijn. Hoef je geen masker te dragen. Iedereen heeft toch dezelfde uitdagingen en niemand is beter dan iemand anders. Wat we delen is onze growth mindset, en de wil om onszelf én anderen verder te helpen.

De Groeiclub is een gemengde groep ondernemers. Mannen en vrouwen, ondernemers met personeel, en zonder. Denk aan innovatie experts, online marketeers, een filmmaker, een strafrechtadvocaat, groendak-specialist, trainers, een storytelling coach, en nog veel meer. Er zitten al bijna 40 mensen bij de club, maar deze groeit explosief door. Er zullen ook nieuwe clubs gestart worden, zodat meer ondernemers kunnen aanhaken zonder verlies van intimiteit.

In onze mastermind komen verschillende ondernemers dus bij elkaar. Juist door de diversiteit in de groep, ontstaan nieuwe inzichten. Zo kun je ontsnappen aan de tunnelvisie die je ontwikkelt door alleen met branchegenoten te praten. Een ondernemer met personeel kan veel inspiratie opdoen bij high level mensen uit andere vakgebieden. Een ‘jonkie’ kan leren van een ervaren ondernemer. De beginner heeft een frisse blik te bieden. Een goede mastermind is geen monocultuur, maar een inclusieve groep van verschillende mensen, die elkaar helpen groeien.

Thuishaven

Terug naar het feest: we zijn te gast op Tuinderij de Volle Grond. Dit is één van de twee moestuinen op Landgoed Amelisweerd, dichtbij Utrecht. Een plek waar in de jaren ‘70 al flink gedemonstreerd werd tegen uitbreiding van de A27, een project waar ook nu weer flink tegen geageerd wordt. En terecht, want deze mooie plek verdient onze bescherming.  

Het is ook de thuishaven van Mieke en Gertjan, twee sociaal bewogen ondernemers die op deze unieke locatie deze moestuin pachten van de Gemeente Utrecht. Mieke en Gertjan zijn de drijvende kracht achter de bedrijvigheid op dit mooie stuk land. De taken zijn helder verdeeld: Gertjan gaat over de zorg, Mieke over de plantjes.

Minutieuze planning

Mieke geeft ons een rondleiding over de tuin, en vertelt over haar werk. Hoe in het voorjaar de eerste kiempjes uit de grond omhoog komen. Hoe regen en zon de planten voeden, om uiteindelijk alle gewassen in volle glorie te laten groeien. Hoe mooi het is dat dit eigenlijk vanzelf gaat. En hoe er stiekem toch heel wat werk voor nodig is om alles in goede banen te leiden.

Een moestuin runnen lijkt misschien simpel, maar het verbouwen van tientallen gewassen op één akker, vergt een minutieuze planning en zorgvuldige coördinatie van iedereen die er bij betrokken is.

Daar komt de logistiek nog bij, die vereist is om de groentepakketten die ze hier maken, af te leveren bij de aandeelhouders. Je kunt namelijk een aandeel kopen in de oogst, en deelt dan in de opbrengst. Maar ook in het risico dat een oogst mislukt. Maar geen zorgen, er is een wachtlijst dus voorlopig is het niet eens mogelijk om aandeelhouder te worden hier.

Dat Mieke met liefde haar werk doet, is glashelder. Na haar studie antropologie ontdekte dat ze eigenlijk een boerin is. Ze mogen we allemaal op ons eigen moment ontdekken wie we (op dat moment) zijn en hoe we die talenten kunnen gebruiken om anderen te helpen. Mieke is een echte mastermind in haar eentje, zou je kunnen zeggen 😊 We leren van haar en de natuur waar ze in werkt een paar mooie lessen. Dat één graankorrel oneindig veel graan voortbrengt. Hoe je mensen aanstuurt die weinig ervaring hebben. Hoe je oneindig lang kunt doen wat je doet, als het écht je ding is. En hoe je geld verdienen en idealen prima kunt combineren.  

Superteam

Waar Mieke gek is op haar planten, is Gertjan vooral op de mensen gericht. Bij De Volle Grond kunnen mensen die tot rust willen komen, een zorgtraject volgen. Door in te tuin te werken en te praten met elkaar, wordt liefdevolle zorg verleend. Een deel van het helingsproces wordt daarbij gedaan door “Moeder Aarde”. De rest mag de cliënt zelf doen onder professionele begeleiding van Gertjan en zijn team.

Dat het werken met cliënten niet altijd eenvoudig is, spreekt voor zich. Er kunnen dingen gebeuren waardoor mensen van slag raken. Een standaard aanpak werkt dan ook vaak niet. Dat is ook precies waarom Gertjan zorgondernemer werd. HDoordat hij merkte steeds vaker niet te passen in de institutionele zorg. Te eigenwijs, en teveel visie. Dus was er maar één goed alternatief: zelf iets opzetten. 

Gertjan is een man met veel ideeën en geestdrift. Zo gaf hij al zijn energie om een heerlijke maaltijd op tafel te zetten met cliënten. En komt hij regelmatig met plannen om de tuinderij nog beter te maken. Samen met Mieke wordt zo’n idee dan besproken en bekeken of het uitvoerbaar is. Het enthousiasme van Gertjan en de nuchtere benadering van Mieke maakt dat zij een geniaal team zijn. Daarin schuilt een mooie ondernemersles: alleen ga je sneller, maar samen kom je verder.

De avond valt en het is tijd om te tuin te verlaten. De maan komt op en we hadden nog uren kunnen borrelen, praten, en bomen. Maar het einde is daar. Gelukkig zien we elkaar elke maand live!

Groei zoals jij wilt

Bij de Groeiclub voor Ondernemers helpen we elkaar om te groeien. Groei zien we in de breedste zin van het woord. Dat kan groei van je bewustzijn, plezier of vrije tijd zijn. Maar ook groei in je team of winstgevendheid. Waar je ook in wilt groeien: het is slim en fijn om niet alles zelf te bedenken, maar gebruik te kunnen maken van de collectieve intelligentie van de groep. Vandaar ook dat we de Groeiclub ook wel een mastermind noemen. Een groep die elkaar echt sterker maakt, door elkaar te geven en met elkaar te delen.

Tot snel?
Ben jij op zoek naar een groep gelijkgestemden of een mastermind groep en lijkt de Groeiclub je interessant? Kom gerust een keer kijken bij een weekly videocall of een live bijeenkomst, bijvoorbeeld de borrel op 3 september. Wil je meer weten over de voordelen en de investering voor de Groeiclub. Ga dan naar deze pagina. Wil je liever persoonlijk contact? Plan dan hier een belafspraak in. 

Foto van Gerhard

Gerhard

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer en podcastmaker. Met de Groeivoer Podcast help ik ondernemers aan nieuwe inspiratie. Met mijn podcast agency Ear Ear help ik organisaties aan een succesvolle podcast. Zullen we vrienden worden? Voeg mij gerust toe op LinkedIn!

Laat een reactie achter

Over de auteur

Ik ben Gerhard te Velde, ondernemer en podcastmaker. Met de Groeivoer Podcast help ik ondernemers aan nieuwe inspiratie. Met mijn podcast agency Ear Ear help ik organisaties aan een succesvolle podcast. Zullen we vrienden worden? Voeg mij gerust toe op LinkedIn!

Recente posts

Volg Groeivoer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in om de laatste blogposts, podcasts & meer te ontvangen!