Alcohol is een oude vriend op wie ik altijd kon rekenen. Eentje die al sinds ik 17 was en op kamers ging, altijd bij me was. Ik legde een cocktailbar aan op mijn studentenkamer, en mixte lekker drankjes. Er was altijd koud bier in huis. En als we gingen stappen speelde alcohol een belangrijke rol. Maar alcohol werd steeds meer als die ‘foute vriend’. Waarmee je enorme pret hebt, maar waarvan je eigenlijk wel weet dat hij niet goed voor je is. Het werd tijd om voor eens en altijd afscheid te nemen Op 27 oktober 2023 dronk ik mijn laatste drankje. Nu, een jaar later, blik ik terug om te zien wat alcoholvrij leven mij gebracht heeft.
Massahypnose
Alcohol is alomtegenwoordig in onze samenleving. We troosten onszelf ermee, we belonen onszelf met alcohol. En we vieren er onze hoogtepunten ermee. Vergis je niet, hoe sterk de invloed van de alcoholindustrie is. Dankzij hun marketing zijn we gebrainwashed. We geloven dat alcohol erbij hoort, dat het normaal is, en dat je niet zonder kan. Als je denkt aan vrienden in een kroeg (Amstel), het vieren van successen (met champagne natuurlijk) en lekker hard gaan met een hard Selter… Het zijn allemaal dingen uit de koker van marketingafdelingen. Beelden en boodschappen waarmee ons ingeprent wordt dat de goede dingen in het leven en alcohol, bij elkaar horen. Maar gelukkig: steeds meer mensen worden wakker uit die massa hypnose en ontdekken dat je ook prima zonder kan. God dank komen er ook steeds meer alcoholvrije opties en is een 0.0 biertje inmiddels al mainstream geworden.
Drinkebroeders
Mijn grote moment, dat het afscheid van alcohol inluidde, kwam op 27 oktober 2023. Die avond had ik een reünie met 4 oude vrienden van de middelbare school. Wij waren drinkebroeders, altijd aan het zuipen samen. We gingen destijds samen naar Terschelling om de bloemetjes buiten te zetten. Dit soort groepen jongens lopen nu nog steeds veel rond (misschien jouw kinderen wel). Je bent jong, je hebt veel energie en volle bak genieten is een logische keuze. En daar hoort alcohol bij.
Na al die jaren wilden de boys elkaar wel weer eens zien. Van ons clubje was er één aan een alcoholvrije periode bezig en één was al drie jaar helemaal ‘clean’. De andere twee en ik zetten het op een zuipen. Er kwam bier en wijn op tafel, en gin/tonic. Ik zal je de details besparen, maar ik had ‘em in elk geval goed zitten. Het was een prachtige avond, maar ik kan gewoon geen maat houden in dit soort situaties.
Je hebt van die mensen, die heerlijk één glaasje wijn kunnen drinken, en het daar bij laten. Dat is mij niet gegeven. Ik noem mezelf geen probleemdrinker of alcoholist, maar maat houden is ook niet echt mijn ding. Er zijn trouwens ook mensen die zeggen dat ze maat kunnen houden, maar die in de praktijk toch meer drinken dan ze zelf denken. En laten we eerlijk zijn: er is ook altijd wel een reden om te drinken. Het is weekend… Ja, maar wanneer begint het weekend? Is dat vrijdag? Of pas zaterdag? En wat als je vrijdag vrij bent, mag je dan donderdag al een drankje? Er is altijd een reden om te drinken, dus houd jezelf niet voor de gek.
Voor mij kwam op ’the morning after’, het grote besluit. Het is tijd om de verkering met alcohol uit te maken en definitief een andere weg in te slaan. Dit ging niet van de ene op de andere dag, maar ik ben er naartoe gegroeid. Ik had al eens eerder 11 maanden alcoholvrij geleefd. De nodige boekjes gelezen van mensen die gestopt zijn met alcohol, om mijn geest te rijpen. Het enige dat ik nog nodig had was een flink dieptepunt, een pijnpunt, om echte harde keuze te maken. En dat kwam op die 28 oktober, met een dikke vette kater, kotsend op de wc.
En dat besluit is niet bedoeld als tijdelijk maatregel. Alcohol ligt echt achter mij. Ik ben ook al begonnen om mijn alcoholinfrastructuur op te ruimen. Het wijnrek ging op marktplaats. Ik heb glazen weg gegeven. En de cocktailshaker zit ergens diep weggestopt in een doos, om op een goede dag nog eens weer te gebruiken voor een alcoholvrije cocktailbar. Maar ik hoef niet meer.
Mijn inzichten na een jaar alcoholvrij
Je kunt prima zonder. Als je geen alcohol drinkt, mis je dat natuurlijk. Vooral als je goede vrienden met alcohol was. Maar dat gevoel slijt. Ik ben ooit ook gestopt met roken. Dat voelde heel onvrij. Ik mocht niet meer roken. En dat gevoel werd minder. Nu met alcohol heb ik hetzelfde. In het begin mag het niet. Maar op een gegeven moment hoeft het niet meer. Jacqueline van Lieshout, auteur van o.a. Ontwijnen zegt het zo mooi: alcohol is als een grote knuffelbeer die bij je op schoot zit. De beer voelt lekker warm en comfortabel. Hij troost je en is er altijd voor je. Bij hem kun je schuilen. En als die beer er ineens niet meer is, voelt dat ongemakkelijk. Maar dat gevoel slijt en op een gegeven moment wordt alcoholvrij het nieuwe normaal.
Het leven is saaier. Het leven wordt iets saaier. Eerlijk is eerlijk. Het leven wordt misschien wel iets saaier. Je hebt minder sterke verhalen over uitspattingen met alcohol. Je zet minder snel een paar flessen wijn op tafel om met vrienden wat te drinken. En je mist de romantiek van wijntjesproeven op vakantie. Maar ik ben al op zomervakantie geweest en zonder alcohol ging dat ook prima. En een deel van die romantiek is ook aangeleerd. Je leeft niet meer zoals men in de reclame voorschrijft.
Afvallen. Sommige mensen vallen flink af zonder alcohol. Ik had verwacht meer af te vallen, dat is niet gelukt. Ik haal mijn ‘fix’ nu meer uit suiker: snoep en koek. Dat is de volgende verslaving waar ik de strijd mee aan ga.
Het doet iets met je identiteit. Ik kijk absoluut niet neer op mensen die wel alcohol nuttigen. Hoewel ik wel aan mijn vrouw vroeg wat we nu voor de alcoholisten moesten kopen, om mijn verjaardag te vieren. Maar het schept me genoegen, het geeft me een goed gevoel over mezelf, dat ik er in elk geval geen gebruik meer van maak.
En, de voordelen zijn er ook:
Geen katers meer. Je hebt ook niet langer de katers, die steeds zwaarder gaan vallen naarmate je iets ouder wordt.
Betere beslissingen. Je neemt minder slechte beslissingen als gevolg van alcohol omdat je vaker helder bent. Je kunt vaker gaan sporten omdat je zonder kater de dag begint.
Lange termijn winst. Je hebt niet de lange termijn gezondheidsschade die alcohol schijnt aan te richten. Die is lastig te meten, maar ik neem aan dat het helpt.
Je geeft je drinkgedrag niet door. Als je kinderen hebt, ben jij het voorbeeld voor hen. Als er bij jou altijd alcohol koud staat, is de kans groter dat jouw kinderen ook gaan drinken.
Het enige dat ik echt mis is echt goede rode wijn. Als ik de diagnose “terminaal” zou krijgen, zou ik daar misschien wel weer mee beginnen. Maar dan heb je ook niet veel meer te verliezen…
En tot die tijd, leef ik lekker alcoholvrij! En jij?