DIRECT LUISTEREN NAAR DEZE PODCAST
BEKIJK DEZE PODCAST
INTRODUCTIE VAN DEZE GAST
Laurens Leek is oprichter van Axento vermogensbeheer en een echte ondernemer. Vanuit het nuchtere Volendam bouwde hij samen met zijn compagnon een solide bedrijf op. Inmiddels draagt Laurens de verantwoordelijkheid voor €500 miljoen aan vermogen van klanten. Met Laurens spreek ik over slimme geldstrategieën voor later. En dat is hard nodig, want veel ondernemers zijn ontzettend creatief, werken hard en zorgen goed voor klanten en medewerkers. Maar goed voor jezelf zorgen, ook in financieel opzicht, is geen vanzelfsprekendheid. Zeker als je wat verder vooruit kijkt, is goed voor je geld zorgen, essentieel. Erop gokken dat je ooit je bedrijf voor veel geld verkoopt, is een slechte strategie. Je moet nu aan de slag om vermogen op te gaan bouwen voor later. In deze aflevering leer hoe het wel moet, je ontdekt wat volgens Einstein het 8e Wereldwonder is (The Compound Effect), welke opties er zijn om pensioen op te bouwen en hoe je voldoende geld voor vandaag beschikbaar houdt. Dat en meer in deze nieuwe aflevering van Groeivoer. Veel kijk- en luisterplezier!
INHOUDSOPGAVE
00:00 – Welkom bij Groeivoer!
01:04 – Je persoonlijke relatie met geld
03:24 – Sparen versus Beleggen
06:02 – Een lange ondernemersreis
14:30 – Het ontstaan van Axento
16:08 – Een bedrijf zonder keuzemenu
21:43 – Het 8e Wereldwonder
29:13 – Slimme beleggingsstrategieën
32:32 – Geld in verschillende levensfasen
38:52 – Kinderen en geld
43:13 – Geldhulp voor ondernemers
47:49 – Privé versus zakelijk beleggen
SHOWNOTES
Relevante links voor deze aflevering
Een gratis adviesgesprek aanvragen? Ga naar http://axento.nl/groeivoer/
Als luisteraar of kijker van Groeivoer betaal je géén afsluitkosten voor een pensioenbeleggenrekening als je via de pagina komt😊
Wil je verbinden met Laurens Leek?
Voeg hem toe op LinkedIn: / laurens-leek-0607353
Liever luisteren? 🎧 Wil je liever luisteren dan kijken? Check Groeivoer op Spotify: 🎶 https://shorturl.at/bfmD3
Check Groeivoer op Apple Podcast: 🍏 https://shorturl.at/kozJP
Of check deze aflevering in jouw favoriete podcast app.
Zelf een podcast starten? 🎙️ Wil je zelf ook een podcast starten? Gerhard is eigenaar van Ear Ear, een podcast agency die jou kan helpen om een hoogwaardige podcast te maken. Neem contact op met Gerhard. 🚀 Adverteren? 📢 Wil je adverteren bij Groeivoer? Stuur een e-mail naar info@groeivoer.nl en we gaan graag met jou in gesprek. Volg onze kanalen
Op de hoogte blijven van nieuwe afleveringen en events? Volg dan het Whatsapp kanaal van Groeivoer: https://whatsapp.com/channel/0029VaZO… Of volg ons Telegram kanaal: https://t.me/groeivoer De beste lessen in jouw mail? 📧 Mail naar info@groeivoer.nl en ontvang een cheat sheet met de 10 beste lessen van 250 groeiondernemers. Laat een review achter! 🌟 Blij met deze podcast? Laat een review achter op Spotify, Apple Podcast of Google.
👍 Volg ons! 🚀
Voeg Gerhard toe op LinkedIn: / gerhardvelde
Volg Groeivoer op LinkedIn: / groeivoer
Volg Groeivoer op Instagram: / groeivoer_podcast
Volg Groeivoer op TikTok / groeivoerpodcast
Volg Groeivoer op X: / groeivoer
Onze partners 🤝 Deze podcast wordt mede mogelijk gemaakt door Teamleader, het perfecte all-in-one softwarepakket voor het MKB. Probeer Teamleader vandaag nog uit via www.teamleader.nl/groeivoer Speciale dank gaat uit naar Groenpand, waar de Ear Ear Podcast studio gevestigd is. Check www.groenpand.nl voor meer info over dit mooie bedrijf.
Transcript
00:00:00 Gerhard Te Velde (host)
Ik denk dat er best wel 1 grote groep in Nederland is die onderneemt en toch geen.
00:00:03 Laurens Leek (gast)
Geld daar heeft zijn echte ondernemers die heel voorzichtig zijn, heel bewust bezig zijn met later met pensioen. Ja, en je ziet ondernemers die eigenlijk jouw leven bij de dag ja, elke euro die over is. Daar gaan ze wat leuks van doen als je zo’n ETF koopt. Ja, daar zijn ze al wel, denk ik. 102 100 varianten van hoe ze samengesteld zijn, hoe risicovol ze eisen zijn dat stuk werk doen. Wij betekent dat niet dat je het zelf niet kan, ja, dat kan wel, maar het misschien verbaasd, ja, dat doe ik zelf ook niet, dus ik beleg zelf ook.
00:00:29 Laurens Leek (gast)
Onze eigen product. Wij zeggen vaak: Als je een nieuwe TV koopt, hè? Dan zoeken we eerst heel internet af. Dan gaan we langs 3 winkels en dan gaan we vergelijken en kijken. En als we een financieel product kopen, dan mag dat geen 5 minuten kosten, want dat moet.
00:00:41 Laurens Leek (gast)
Even snel tussendoor.
00:00:45 Gerhard Te Velde (host)
Welkom bij groeivoer mijn gast vandaag is Laurens leek. Hij is de founder van axento vermogensbeheer. Samen met een compagnon en Laurens beheert inmiddels Samen met zijn team maar liefst 500 miljoen euro aan vermogen van klanten. En in deze aflevering gaan we het hebben over slimme geld, strategieën voor later, hoe bouw je pensioen?
00:01:04 Gerhard Te Velde (host)
Op, hoe ga je beleggen? Kortom, hoe zorg je goed voor je geld? Laurens welkom bij de podcast, dankjewel. Ben jij goed met geld?
00:01:12 Laurens Leek (gast)
Haha, ja, dat zou je wel verwachten.
00:01:14 Laurens Leek (gast)
Hè?
00:01:15 Laurens Leek (gast)
Ja, Ik denk dat ik wel goed ben met geld. Sowieso zijn we goed met het geld van onze klanten en daarnaast, ja denk ik dat ik zelf wel ja goed goed uitkijk met.Mijn geld,
00:01:26 Gerhard Te Velde (host)
ja en van wie heb je dat geleerd??
00:01:27 Laurens Leek (gast)
Ja, dat is een goeie vraag, eigenlijk. Ja, mijn ouders hadden een groentewinkel en daar ben ik toch wel grotendeels opgegroeid.
00:01:36 Laurens Leek (gast)
Ja, en dat is toch wel? Ja, daar is geld in in een ja, zo een detailhandel kruidenier, ja, daar is geld een belangrijk ding.
00:01:44 Gerhard Te Velde (host)
Ja dubbeltjes en kwartjes of tenminste, Je moet het bij centa letten en kan je nog herinneren. Zijn er dingen die letterlijk gezegd worden over geld bijvoorbeeld?
00:01:46 Laurens Leek (gast)
Ja zeker ja.
00:01:56 Laurens Leek (gast)
Nou niet zozeer, Maar het ging wel altijd over geld teruggeven. Het was Natuurlijk de tijd dat je ja de kassa rekende dat niet voor je uit.
00:02:04 Laurens Leek (gast)
En, dat was wel echt altijd heel belangrijk. He je moest ja zon zon ook niet teveel geld teruggeven, maar ook niet te weinig hè? Want ja, die discussie met die klant over geld, ja, daar ging het niet om. Het ging over de de goede appels en peren, dus dat was wel een. Ja was wel een.
00:02:18 Laurens Leek (gast)
Belangrijk onderdeel? Ja.
00:02:20 Gerhard Te Velde (host)
Ik vraag het Omdat Mensen worden behoorlijk beïnvloed door wat ze hebben meegekregen over geld. Ik heb bijvoorbeeld altijd, Ik ben heel christelijk opgevoed.
00:02:29 Gerhard Te Velde (host)
En bij ons was het altijd van ja geld, Dat is eigenlijk tenminste. Ik heb altijd onthouden van geld. Dat is eigenlijk slecht, want Het is van de duivel. En of nou ja, de duivel is Misschien wat overdreven, maar er staat ergens In de Bijbel iets van 1 1 1 rijke gaat nog eerder. Nee, een kameel gaat nog eerder door het oog van een naald dan een rijke door de hemelpoort. Ik weet niet of je die uitspraak kent, Maar dat op een andere manier heb ik altijd onthouden van ja, dan geld, Dat is eigenlijk een beetje wel dat dat mag niet, dat kan niet, Dat is niet goed en Ik heb ook nooit iets geleerd over hoe ga je er goed mee om, dus altijd Als ik geld had dan gaf ik hem meteen weer uit.
00:02:47 Laurens Leek (gast)
Oh, ja, nee, ik ken je niet.
00:03:00 Gerhard Te Velde (host)
En dus vandaar mijn mijn vraag aan jou.
00:03:03 Laurens Leek (gast)
Nee, nee, Dat is nee. Ik kom uit Volendam en in Volendam is toch wel ja toch wel een beetje de cultuur van hard werken en sparen, dus Er is wel echt dat uitgeven dat ja dat dat speelt niet zozeer Omdat sparen is belangrijk en voor later en Als je huis moet kopen en dat wordt wel echt mega.
00:03:24 Laurens Leek (gast)
Liever wat minder gedaan wordt is dat ja, het kan ook slimmer dan sparen, hè? Dat ja dat zijn, ja, daar zijn we dan niet altijd mee bezig. Of in ieder geval van oudsher niet ga maar sparen, doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg hard werken en dan komt het wel goed, dus op die manier is het.
00:03:40 Gerhard Te Velde (host)
Wel meegegeven ja en sparen. Vind je dat een goede eigenschap of spaarzaam zijn? Het zijn niet dezelfde dingen Natuurlijk, maar.
00:03:45 Laurens Leek (gast)
Nee dus sparen als buffer is heel verstandig, maar ja, het overtollige.
00:03:54 Laurens Leek (gast)
Op je spaarrekening, ja, daar zou je ook heel verstandig mee moeten of kunnen.
00:03:59 Gerhard Te Velde (host)
Beleggen ja dan gaan we straks verder induiken.
00:04:03 Gerhard Te Velde (host)
Nog even op dit onderwerp voortbordurend. Heb jij een beetje een beeld van andere ondernemers? Hoe goed die met geld?
00:04:08 Gerhard Te Velde (host)
Zijn.
00:04:09 Gerhard Te Velde (host)
Jou omringt je Misschien, ja kijk je meestal, je hebt een soort je je omringt je met Mensen die je op je lijken, dus die die hebben Misschien ook voor elkaar, Maar ik. Ik denk dat er best wel 1 grote groep in Nederland is die onderneemt en toch geen geld heeft.
00:04:10
Ja.
00:04:21 Laurens Leek (gast)
Ja, kijk, ja, wij zien nou, kijk. Hier komt veel ondernemers tegen die als klant ook. En ja, je ondervindt je Natuurlijk inderdaad ook met andere ondernemers.
00:04:21 Gerhard Te Velde (host)
Maar wat zie jij?
00:04:32 Laurens Leek (gast)
Maar Als ik kijk naar klanten, dan ziet daar heel veel verschil inderdaad in, Er zijn echt ondernemers die heel voorzichtig zijn. Heel bewust bezig zijn met later met pensioen, met vermogen opbouwen. Ja, en je ziet ondernemers die eigenlijk ja leven bij de dag. Ja, elke euro die over is, dan gaan ze wat leuks van doen. Of stoppen ze in hun bedrijf of ja, kopen ze een nieuwe auto? Of ja, Dat is echt heel.
00:04:59 Gerhard Te Velde (host)
Heel verschillend, wat vind jij daarvan? Dan mag je ongeveer je mening over hebben.
00:05:03 Laurens Leek (gast)
Ja, Ik vind dat.
00:05:06 Laurens Leek (gast)
je altijd moet zorgen voor een goede buffer en Ik vind ook dat ja, Als je hard werkt Als je veel doet dat je ervan mag genieten. Maar ja, zeker vanuit mijn ja beroepsmatig heid ja, vind ik een financiële buffer van groot belang.
00:05:23 Gerhard Te Velde (host)
Ja en hoe groot mag die zijn? Is daar een vuistregel voor of een.
00:05:25 Laurens Leek (gast)
Regel voor of ja, Dat is heel dat. Dat is wel. Dat is lastig. Maar ja, wij gaan wel altijd uit van minimaal een aantal maanden vaste lasten.
00:05:26
Tip.
00:05:34 Laurens Leek (gast)
Maar kijk je bijvoorbeeld naar een ondernemer die, ja, dan hangt het ook weer vanaf. Ja, wat voor soort beroep Hij heeft of het ja bijvoorbeeld investeringen nodig zijn. Maar ja, Je kunt je voorstellen Als je afhankelijk bent van bijvoorbeeld een auto als ondernemer, Omdat je veel moet reizen op verschillende plaatsen. Ja, dan zou het wel. Is het wel verstandig om een buffer te hebben om in ieder geval nieuwe auto te kunnen kopen naast de standaard zaken als een nieuwe wasmachine en dergelijke die we altijd wel horen?
00:06:02 Laurens Leek (gast)
Maar op die manier. Ja, vind ik wel dat je er een.
00:06:04 Gerhard Te Velde (host)
Beetje over na moet denken. Ja interessant. Je komt uit een ondernemersgezin. Je bent zelf ook ondernemer. Wil je ons dus meenemen naar het begin van jouw eigen ondernemersreis?
00:06:15 Laurens Leek (gast)
Ja mijn begin was 2007. Toen begon ik met Samen met 5 partners toendertijd met de consultatieve.
00:06:27 Laurens Leek (gast)
Ik had na mijn studie 3 4 jaar gewerkt bij een bank en onder andere met nou daar met met een oud collega begonnen we het consultancybedrijf.
00:06:38 Laurens Leek (gast)
En ja, we gingen consum voor banken en verzekeraars en dat ging ja, dat ging eigenlijk eigenlijk meteen wel vrij goed.
00:06:45 Laurens Leek (gast)
Omdat we eigenlijk allemaal aanpakkers waren. We wilden gewoon mooie klussen doen. V.
00:06:52 Laurens Leek (gast)
En realiseren projecten afronden en.
00:06:56 Laurens Leek (gast)
Ja dat dat dat succes. Dat was eigenlijk ook een beetje het probleem, omdat wij teruggevraagd werden. Dus Mensen wilden heel graag met ons samenwerken, Maar we wilden. We wilden wel dat wij kwamen. En ja, wij wilden ook ons consultancy bedrijf uitbouwen, Maar dat was wat lastiger. Omdat ja, omdat we ja sorry, ja, het hing een beetje aan ons.
00:07:15 Gerhard Te Velde (host)
Het is allemaal aan jullie, zeg maar ja, ja.
00:07:19 Laurens Leek (gast)
Maar ja, het ging ging prima. Het werkte ook goed, maar toch bijvoorbeeld een beetje te kriebelen dat we dachten van ja, dat dat dat banken en die beleggen hè. We waren eigenlijk een beetje ja gefocust op hypotheken en beleggen in onze dienstverlening. En ja, vooral bij het beleggen hadden we toch wel het idee van. Ja, dit, dit kunnen wij zelf ook en Misschien wel beter. En ja, die bank die veranderde langzaam en.
00:07:44 Laurens Leek (gast)
Ja, toen ja, soms komen Natuurlijk dingen bij elkaar en zeker bij de consultatie bedrijf komen er wel eens partners bij gaan partners af. Ja, zo kwam er een andere partner bij die ja, die ook wat meer ervaring meebracht met een zelfstandig vermogensbeheerder. En ja, vanuit die situatie zijn we eigenlijk naast het consultancybedrijf gestart met een eigen ja beleggingsonderneming dan.
00:08:09 Gerhard Te Velde (host)
Dat was Dat was nog vóór de financiële crisis, want je had het in 2000 8 2 1009 kwam de grote crash of oh daarna?
00:08:11 Laurens Leek (gast)
Ja Dat was.
00:08:13 Laurens Leek (gast)
Ja, ja, Dat was net daarna, dus wij hadden, ja, Dat was net daarna.
00:08:18 Laurens Leek (gast)
En, Dat was ook wel een uitdaging.
00:08:20 Laurens Leek (gast)
Want ja in 2010 hebben we het bedrijf opgericht, maar in 2012 hadden we uiteindelijk de echte vermogensbeheer vergunning zoals we die nu nog hebben, Omdat.
00:08:33 Laurens Leek (gast)
Ja om vermogensplanning te krijgen moet je een werkende dienstverlening hebben. Je moet aan kunnen tonen aan de toezichthouder dat je het kunt en dat het werkt. Maar ja, voordat je het kunt doen en het Laten werken moet je een vergunning hebben, dus er zit een beetje een kip in het ijs. Ja het kip ei verhaal in, dus ja dat dat duurt even. Dat gaat ook via een aantal stappen en eigenlijk 2012 ja, zijn we echt begonnen met vermogensbeheer. We hebben nog een hele tijd daarnaast consultatie.
00:08:46 Gerhard Te Velde (host)
Ik heb.
00:08:47 Gerhard Te Velde (host)
Ik zeg niet.
00:08:59 Laurens Leek (gast)
Gedaan, Omdat ja, je je ziet dat bij het vermogensbeheer eigenlijk vrij ja eigenlijk vanaf die vanaf dag een heb je hoge vaste kosten.
00:09:10 Laurens Leek (gast)
Dus op het moment dat je een klant bent.
00:09:11 Gerhard Te Velde (host)
Want ja, wat zijn die dan die hoofdfase?
00:09:13 Laurens Leek (gast)
Kosten ja, dat Als je een klant hebt, wil je eigenlijk altijd bereikbaar zijn, hè? Dus je hebt eigenlijk meteen iemand nodig op kantoor om ja de de de Black sportfit te beheren en aan de verkoper te doen als dat nodig is, hè? Ja, dat gebeurt Natuurlijk niet altijd.
00:09:28 Laurens Leek (gast)
Maar ja, Als de klant belt?
00:09:29 Gerhard Te Velde (host)
Wil je Er zijn, dus Je moet dat apparaat bouwen, zeg maar, praat moeten zijn, ja.
00:09:29 Speaker 3
Ja.
00:09:31 Laurens Leek (gast)
Ja topper zijn de minst zijn en het apparaat. Daar zit de vergunning aan vast die geld kost en. Daar zit een onder andere accountantsverklaring aan vast. Compliance kant, zeg maar ja.
00:09:40 Laurens Leek (gast)
Ja wat?
00:09:43 Laurens Leek (gast)
Ingericht zijn nou, dus er zitten eigenlijk vrij veel vaste kosten aan, ook al heb je.
00:09:47 Laurens Leek (gast)
Een.
00:09:48 Laurens Leek (gast)
Klant, dus We hebben nog best wel een tijdje consultancy ernaast gedaan voordat we uiteindelijk ja helemaal over gingen naar het naar het vermogensbeheer.
00:09:59 Laurens Leek (gast)
Ja dus dat heeft ook een tijdje naast elkaar bestaan.
00:10:01 Gerhard Te Velde (host)
Ja en met die 5 Mensen of had jij een compagnon? Want ik las ergens. Ik zag henk ergens voorbij komen. Was dat dan? Die senior Guide was? Dat weet ik niet al.
00:10:09 Laurens Leek (gast)
Nee, Dat was nee. Dat was weer dus dus uiteindelijk in die. In die setting van consultants hebben we ja Misschien wel 8 9 verschillende partners gehad.
00:10:19 Laurens Leek (gast)
Maar uiteindelijk hebben we ja splitst dat toch weer af. Ja, Mensen komen en gaan. Dat is zeker in consultancy wereld zie je dat Natuurlijk wel vaker, maar sinds een aantal jaren zijn henk en ik ja, weegt het het bedrijf ja nog steeds nog steeds eerste bedrijf heet de care yes ja, maar kwam die naam vandaan? Ja, Dat was wel eigenlijk een een eigenlijk een samenvoeging van care Investment services. Ja en ja, dus op een gegeven moment zijn we zo begonnen.
00:10:52 Laurens Leek (gast)
En ja na een jaar of 2 3 toen het echt vorm kreeg. Toen gingen we echt richting de 100 miljoen beheerd vermogen. Ja, dan ga je meer naar marketing website. Dat soort zaken komen dan en ja, toen heeft iemand bedrag bedacht dat hij Investment services konden samenvoegen tot is en dan krijg je care is vermogensbeheer.
00:11:12 Laurens Leek (gast)
Wat sommige Mensen afkorten als i.
00:11:13 Gerhard Te Velde (host)
S sorry man.
00:11:14 Laurens Leek (gast)
Zo ja ja ja.
00:11:16 Gerhard Te Velde (host)
Maar ja, ja, zodoende zijn.
00:11:17 Laurens Leek (gast)
Ja ja nee, zeker dus dat dat Dat is ook begrijpelijk, dus Er is nog wel eens wat verwarring over die naam en IS is ja is.
00:11:18 Gerhard Te Velde (host)
Ze dat.
00:11:24 Gerhard Te Velde (host)
Gewoon niet altijd een fijn, ook een terroristische organisatie nog andere ja, precies en.
00:11:27 Laurens Leek (gast)
Inderdaad.
00:11:32 Gerhard Te Velde (host)
Even even terugkijkend op, zeg Maar dat begin stukje is er iets Als je daarop reflecteert wat je anders zou hebben gedaan Als je nu terugkijkt.
00:11:42 Laurens Leek (gast)
Nou, Ik denk dat we Misschien sneller die keuze hadden moeten maken voor het vermogensbeheer, dus op gegeven moment wisten we wel van oké met vermogensbeheer gaan. We willen we echt verder. Ja toch blijf je lang hangen in dan in ja, in het vertrouwde ofzo.
00:12:01 Gerhard Te Velde (host)
Denk ik en die consultatie klussen of?
00:12:02 Laurens Leek (gast)
Ja en die consultatie ja, en en we werden daar ook gevraagd en.
00:12:06 Laurens Leek (gast)
Het is een goede, Het is goede business, hè? Dat is ja, ik bedoel eerlijk is eerlijk en er blijft dan Misschien daar toch te lang hangen. Of eraf hadden we Misschien eerder.
00:12:16 Laurens Leek (gast)
Moet je zeggen, van ja, dat dat doen we niet meer. We gaan gewoon vol voor datgene wat we echt echt willen.
00:12:21 Gerhard Te Velde (host)
Ja interessant denk, daar zit een mooie les denk ik voor heel veel ondernemers vaak Als je terugkijkt. Denk je van had ik eerder moeten doen, dus Dat is sowieso een goede vraag om jezelf af en toe te stellen van is er iets waarvan ik ja maar Alleen Het is zo moeilijk om vooruit te kijken hè? Want je zit Natuurlijk nu gewoon in je.
00:12:27 Speaker 3
Ja ja.
00:12:31 Speaker 3
Ja.
00:12:38 Laurens Leek (gast)
Ja je verstaat achteraf is het altijd makkelijk Natuurlijk achteraf, dus Het is ook een achteraf. Kijk, op dat moment hadden we, daar hadden we klanten die we lang bedienden die we met leuke klussen en dus Dat was op dat moment ook goed. Ja, achteraf denk je, Ik had gewoon 2 3 jaar eerder.
00:12:39 Gerhard Te Velde (host)
Ja ja precies.
00:12:57 Gerhard Te Velde (host)
Van die sprong ja.
00:12:57 Laurens Leek (gast)
Ja die sprong moeten maken. En ja, dan had je Misschien wat verder geweest nu wat waar wij Natuurlijk ook niet zeker.
00:13:03 Gerhard Te Velde (host)
Weten verdienmodel, hoe verdien je geld aan vermogensbeheer?
00:13:08 Laurens Leek (gast)
Er is een beheervisie, dus Wij hebben een beheervisie over het belegde vermogen van een klant.
00:13:13 Gerhard Te Velde (host)
Een vast bedrag of een?
00:13:14 Gerhard Te Velde (host)
Page, oké, waar hebben we het over?
00:13:14 Laurens Leek (gast)
Percentage ja dus bij ja bij ja, dus dat loopt een beetje door elkaar. Dat beetje afhankelijk van de dienstverlening ligt dat rond de 0,7 en dat stapelt af naar beneden. Dus hoe meer Mensen beleggen, hoe lager het tarief wordt. Ja en ja, eigenlijk het voordeel van die beheervisie is dat.
00:13:20 Speaker 3
Gaan we even?
00:13:34 Laurens Leek (gast)
Ja, Als het goed en deed Als de portefeuille het goed doet, ja, Dat is Natuurlijk prettig voor de klant. Dat Waarom we beleggen? Ja, dan levert dat wat meer op voor ons. Ja, Als het niet goed gaat, ja, dan levert het ook minder.
00:13:45 Gerhard Te Velde (host)
Op voor ons, ja, dus Dat is het verdienmodel en je zei al accento die dat kwam later in 2016. Ben je een nieuw label of een nieuw bedrijf gestart? Hoe Waarom wilde je dat en Waarom deden jullie dat?
00:13:55 Laurens Leek (gast)
Ja, dat moeten we Misschien een klein beetje terug bij Carré Carré begonnen we in een tijd dat vervolgens weer toch heel anders uitzag dan vandaag de dag. Het zat nog veel bij banken, individuele titels en.
00:14:12 Laurens Leek (gast)
Ja, wij begonnen echt met breed gespreide portefeuilles. Geen retour provisies in die tijd was dat nog niet verboden, transparant, dagelijks, opzegbaar, persoonlijk contact, eigenlijk alles wat een beetje die bank liet liggen, dat deden wij en daar stapten wij in en.
00:14:30 Laurens Leek (gast)
Ja, dat deden we vanaf € 100.000 en het maakt ook niet uit waar Mensen vandaan kwamen of Mensen belden of we stapten In de auto waar je heen. En we kijken wel van ja, past de klant bij ons?
00:14:44 Laurens Leek (gast)
En vice versa. Ja en dan werd een klant of niet, nou dat ging ja, dat ging eigenlijk hartstikke goed. En ja, later veranderde dat. Toen hebben we onze dienstverlening ook verder aangescherpt en die ja steeds meer partijen gingen ook anders beleggen die retour provisies werden verboden en gingen we eigenlijk meer digitaliseren. Dat persoonlijk contact ook verder verbeteren hè, want daar ja Laten die banken eigenlijk nog steeds Natuurlijk echt wel ligt.
00:15:13 Laurens Leek (gast)
Of ja het past niet meer bij hun dienstverlening.
00:15:17 Laurens Leek (gast)
En in, hoe zeg ik? 2016 zijn we accenten gestart?
00:15:22 Laurens Leek (gast)
En dat kwam eigenlijk Omdat de rente verder daalde. En ja, de verdere groei van ZZP ers ondernemers die eigenlijk een mogelijkheid zijn om een ja om zelf pensioen op te bouwen of vermogen op te bouwen, hè? Bij het bij care had je € 100.000 ja, heb je al echt wel vermogen nodig en maak sento wilden we eigenlijk een dienstverlening maken waar je met kleinere vermogens kon starten.
00:15:45 Gerhard Te Velde (host)
Wat is de ondergrens dan?
00:15:47 Laurens Leek (gast)
De ondergrens voor een ja voor een eigen box 3 rekening dus het normale spaargeld altijd voor spaargeld is 7500. En ja, en ga je naar een echte pensioenrekening, dan kan er al vanaf 1000 met een periodieke inleg Omdat je ja daar echt periodiek doe ik dat.
00:15:56 Gerhard Te Velde (host)
7.
00:15:56 Gerhard Te Velde (host)
Half, 1000.
00:16:05 Laurens Leek (gast)
Vermogen wil opbouwen.
00:16:08 Laurens Leek (gast)
En ja, We hebben eigenlijk. Ja, We kunnen nu eigenlijk een beetje samenvatten dat we bij care hebben we persoonlijk contact, waarbij we zoveel mogelijk gedigitaliseerd en online ondersteunen. En bij accento hebben we dadelijk omgedraaid of we zeggen van nou, We gaan uit van een gedigitaliseerde dienstverlening, maar waarbij we wel echt dat persoonlijke contact en dat advies nog wel onderdeel is van de dienstverlening. En Dat is Omdat wij echt wel gemerkt.
00:16:32 Laurens Leek (gast)
Hebben dat eigenlijk de meeste klanten toch wel ergens een stukje advies nodig hebben? Een uitleg nodig hebben geholpen moeten worden bij de start, maar ook gedurende eigenlijk die hele rit van het opbouwen van je vermogen. Ja, verandert je persoonlijke situatie gewoon een aantal keer. En ja, dat betekent of dat je.
00:16:54 Laurens Leek (gast)
Op enig moment minder wil beleggen, meer wil beleggen minder risico wil nemen of juist even meer risico kunt nemen. Ja, dat zijn allemaal fases die je ja eigenlijk Samen doorloopt en dan de juiste keuzes.
00:17:08 Gerhard Te Velde (host)
Hè? En hoe lukt het om persoonlijk te blijven? Want Iedereen roept dat van? Ja, nee, Wij zijn heel persoonlijk hoor. En nou ja, het puntje bij paaltje.
00:17:13 Speaker 3
Ja.
00:17:16 Gerhard Te Velde (host)
Nou ja, Dat is ook divers shirt, zeg maar zolang hij kan verdienen bij mijn vriend, maar anders dan zul je daar eens op ingaan.
00:17:16 Laurens Leek (gast)
Deed ja ja ja.
00:17:21 Laurens Leek (gast)
Eens ja nou, Dat is een goede vraag dat. Dat is ook een uitdaging. Vooralsnog lukte ons dat goed en Het is een uitdaging wat we Natuurlijk willen groeien we.
00:17:28 Gerhard Te Velde (host)
Hebben een goeie ambitie en wat maakt het uitdagend?
00:17:31 Laurens Leek (gast)
Daar ben ik dan ook wel uitdaging is om dat structureel goed te blijven doen en je je ziet bijvoorbeeld kijk, Wij hebben gewoon vaste momenten dat wij contact opnemen met de klant.
00:17:45 Laurens Leek (gast)
En ja Er zijn Natuurlijk wel klanten die op dat moment eigenlijk geen vragen hebben of daar geen behoefte aan hebben.
00:17:53 Laurens Leek (gast)
En dan is het ook heel makkelijk om te zeggen van nou, Het is druk en We willen groeien. En ja, we.
00:17:58 Laurens Leek (gast)
Schalen daar wat af. Wat?
00:17:59 Gerhard Te Velde (host)
Als er niet meer op en ja, oké en.
00:18:00 Laurens Leek (gast)
Je wilt ze niet meer op?
00:18:02 Laurens Leek (gast)
We hebben het nu twee keer geprobeerd. We sturen wel even een mailtje en dan ja, Dat is uitdaging. De uitdaging om het wel te blijven doen om te zorgen dat je ja wel structureel die klant blijft bellen, echt probeert te helpen. En Als het nu niet hoeft hem of half jaar weer opnieuw te.
00:18:20 Laurens Leek (gast)
En ja dat naast je groei te blijven doen. En ja, We hebben ons team ook recent weer wat uitgebreid om dat wel echt te blijven doen.
00:18:31 Gerhard Te Velde (host)
Ja dus Dit is de outreach van jullie naar een klant. Wat is een beetje normale, want ik, ik zou zeggen, kijk een keer per jaar naar je financiële toekomst. Of moet het vaker? Hoe zie.
00:18:42 Laurens Leek (gast)
Jij nou kijk, in principe is een keer per jaar.
00:18:42 Gerhard Te Velde (host)
Het.
00:18:46 Laurens Leek (gast)
Als vast moment prima kijk, Wij hebben gewoon een aantal momenten dat we contact hebben.
00:18:54 Laurens Leek (gast)
Daarvoor moet eigenlijk wel gezegd worden.
00:18:56 Speaker 3
Er.
00:18:57 Laurens Leek (gast)
Zijn Natuurlijk situaties waarin de klant ons naar ons toe moet. En ja, daar zit bijvoorbeeld bij ons de uitdaging.
00:19:05 Laurens Leek (gast)
Nou, Ik heb, Ik heb mezelf in ieder geval voorgenomen, zolang Als ik te vertellen heb. Ja, komt er geen keuzemenu keuzemenu In de telefoon.
00:19:09 Gerhard Te Velde (host)
Aan het koorstra.
00:19:13 Gerhard Te Velde (host)
Oké, dus ik bel je en.
00:19:15 Laurens Leek (gast)
Dan wordt gewoon de telefoon opgenomen. En ja, ook bij ons eten gaan de collega’s Natuurlijk lunchen en zijn er niet. Ja, dan is het gewoon heel simpel beste. Meneer mevrouw, wat is uw vraag? U wordt teruggebeld. Wanneer wilt u teruggebeld worden? En dan hebben we het antwoord.
00:19:32 Laurens Leek (gast)
Ik ga altijd een beetje van mezelf uit. Ja, Ik wil gewoon Als ik iemand bel, dan heb ik liefst dat iemand de telefoon opneemt en Ik vind het prima om teruggebeld te worden. Ja, Ik wil niet 10 minuten in een keuzemenu en dan is er Niemand. Dus ja, ook daar zit een uitdaging, zolang Als ik het mag mag nou ja mag vertellen, komt er wat mij betreft geen keuzemenu ja, telefoonnummer we gewoon op en we helpen of we bellen.
00:19:43 Gerhard Te Velde (host)
Nee boteren dan achteraf.
00:19:58 Gerhard Te Velde (host)
Terug ja, is dit ook een van de succesfactoren denk?
00:20:01 Gerhard Te Velde (host)
Ja, want je bent naar die 500 miljoen toe gegroeid, hè? Dus je hebt een behoorlijke pot geld in beheer.
00:20:05 Laurens Leek (gast)
Ja ik, Ik denk wel dat een succesfactor is. Dat kijk, het feit zit hem niet per se dat er geen keuze meer nu is. Het feit zit hem wel in dat al onze collega’s dat idee hebben van als iemand belt, gaan we diegene helpen en Het is niet een. Oh ja, We moeten even de telefoon opnemen. Nou je de Tele, Het is een klant heeft een vraag en dat dat gaan we doen.
00:20:30 Laurens Leek (gast)
En dan kom je ja, Als je dan terugkomt op die.
00:20:33 Laurens Leek (gast)
Op dat vraagstuk, hoe vaak moet je ermee bezig zijn? Ja, Als je een vraag hebt of Er is twijfel, ja, dan moet je ermee bezig zijn en dan is, Dat is juist belangrijk dat wij dat dan zijn dan helpen en vanuit ons zijn er gewoon een aantal keer per jaar. Ja, komen wij naar de klant toe en dat Dat is de ene keer met de vragenlijst om je profiel te updaten dat andere kinderen telefoontje van hé nou, je bent nu zo lang klant, begrijp je, Het gaat het goed, zijn er nog vragen, is er wat veranderd?
00:21:05 Laurens Leek (gast)
Ook in die vragenlijst. Ja, als daar.
00:21:08 Laurens Leek (gast)
Zaken uitkomen die.
00:21:10 Laurens Leek (gast)
Ja, die niet matchen met elkaar in die vragenlijst. Ja, dan komen we bij de klant terug van hé, je geeft dit aan, maar daar zeg je dat klopt dat hè, wat is er wat veranderd? Zit je nog wel op het goede spoor?
00:21:23 Laurens Leek (gast)
Nou, dat zijn eigenlijk momenten dat we bij slechte beurzen is belangrijk dat klanten ja voorzichtig blijven. Geen ja, geen beslissingen nemen die heel verstandig zijn en ook niet nodig zijn. Hè? Dat zijn momenten dat we extra communiceren dat.
00:21:40 Laurens Leek (gast)
Ja, die klant toch vertellen wat ze wel of juist niet.
00:21:43 Gerhard Te Velde (host)
Moeten doen, ja, en hebben jullie ook een online portal of zo, want ik zit dan bij brand new day toevallig sorry, nou, wie weet jullie? Iedereen maakt wel eens een maken al een foto maar want Er zijn Natuurlijk ook heel veel Mensen. Die hebben juist geen zin in persoonlijk contact, die hebben zoiets van. Ik wil het gewoon online kunnen regelen Als ik een vraag heb, dan kom ik wel.
00:21:51 Gerhard Te Velde (host)
Kom.
00:22:06 Gerhard Te Velde (host)
Misschien bij Excelsior na met een chatbot communiceren. Dat zou mijn voorkeur in ieder geval niet hebben. Maar Er zijn ook Mensen die die houden lekker vanzelf regelen. Heb je daar?
00:22:11 Speaker 3
Nou.
00:22:15 Laurens Leek (gast)
Iets voor? Ja, zeker, kijk, kijk, Dat is het. Dat is eigenlijk de basis, hè? Dus de basis is dat het een online gedigitaliseerde dienstverlening is. Je kunt het zelf regelen, je doet het zelf en wij komen op de Achtergrond met ja met mee met mails met berichten. Ja, dat kun je mee doen wat je wil. Ja en toch doen we ook af en toe een poging om te bellen.
00:22:38 Laurens Leek (gast)
Uiteraard ja als jij zegt, van ja, je belt me nu voor de derde keer, wil je mij niet meer.
00:22:42 Laurens Leek (gast)
Bellen ja dan.
00:22:43 Laurens Leek (gast)
Bellen we niet meer, Maar dat gebeurt zelden of nooit. En Als het wel eens gebeurt, er gebeurt wel eens dat je zegt, van ja, zeker Als je bijvoorbeeld 3 keer niet opgenomen is in Mensen bellen terug en dan zeggen ze, oh, zijn jullie die belden? En dan reageren ze wel eens van ja, Waarom bel je? Ik heb daar geen tijd voor. Als we het even uitleggen. Van ja, Het is toch ergens belangrijk en Het is toch een moment om even over na te denken en ze missen van ja, Dat is eigenlijk wel handig. En ja, Dat is.
00:23:11 Laurens Leek (gast)
3 minuten, ja, Dat is eigenlijk best wel prettig en Dat is.
00:23:15 Gerhard Te Velde (host)
Het dan ja vooruitkijken van überhaupt over je Financiën van de toekomst nadenken is Natuurlijk hartstikke belangrijk, dus Waarom zou je daar niet even 3 minuten tenminste?
00:23:25 Laurens Leek (gast)
Nou ja, wij zeggen, wij zeggen vaak Als je een nieuwe TV koopt, hè? Dan zoeken we eerst heel internet af. Dan gaan we langs 3 winkels en dan gaan we vergelijken en kijken. Ja, die TV willen we tegenwoordig naar 5.
00:23:36 Laurens Leek (gast)
Waarin?
00:23:37 Laurens Leek (gast)
En Als we een financieel product kopen, ja, dan dan mag dat geen 5 minuten kosten, want dat moet even snel.
00:23:42 Gerhard Te Velde (host)
Tussendoor Dat is wel interessant ja.
00:23:44 Laurens Leek (gast)
Ja er eigenlijk niet zoveel zin in, we snappen het wel, maar.
00:23:47 Gerhard Te Velde (host)
Waarom hebben we er geen zin in dan?
00:23:49 Laurens Leek (gast)
Ja, Omdat we dat ja TV een nieuwe TV stuk veel leuker kijk een. Een financieel product is ook ergens gewoon een dienst, hè? Dus we zien er eigenlijk ook nooit meer wat van en zeker Als het over pensioen gaat. Ja, daar profiteren we pas van.
00:24:02 Laurens Leek (gast)
Ja op. 67 en tegen de tijd dat wij mogen is dat Misschien wel 8, 69 jaar. Dus ja, daar hebben we nu ook geen geen profijt van of in ieder.
00:24:05 Gerhard Te Velde (host)
70 ja.
00:24:10 Gerhard Te Velde (host)
Geval geen lol van bij mij kwam saai en ingewikkeld boven. Want nou ja, saai maar gewoon, ja, Het is in ieder geval geen shiny object inderdaad, zoals een TV en en ingewikkeld. Ja, dat dat ligt eraan hoe je er In de wedstrijd zit, maar mijn vrouw en ik mijn vrouw is echt een onderzoeker, dus als wij, We hebben destijds wat hypotheek gesprekken gehad en mijn vrouw die heeft dan allemaal vragen voorbereid. Die heeft zich ook helemaal ingelezen.
00:24:15 Speaker 3
Ja.
00:24:36 Gerhard Te Velde (host)
En, Ik ben juist van. Ja oke zeg het maar. Adviseer me, Maar ik vertrouw de adviseur, dus Wij zijn Samen goed duo, want Ik kan ook heel goed knopen doorhakken. Ja, zie je dit ook bij klanten terug?
00:24:38 Speaker 3
Ja ja ja.
00:24:45 Laurens Leek (gast)
Ja dit dit nou we zien eigenlijk vooral het. Het het het tweede terug hè, wat jij doet Mensen die ja toch? Ja, ik moet het nu een keer regelen.
00:24:55 Laurens Leek (gast)
En voor ons is het veel leuker als iemand komt met allerlei vragen hè? Dat en zich ingelezen heeft en dat dat.
00:25:04 Gerhard Te Velde (host)
Vind ik persoonlijk gedaagd of zo wat er bij?
00:25:05 Laurens Leek (gast)
Uitgedaagd ja vind ik persoonlijk de leukere gesprekken.
00:25:07 Laurens Leek (gast)
Hè waarin je de diepgang in kunt en.
00:25:12 Laurens Leek (gast)
Film is denken dat het andersom is, hè? Die zeggen ook van ja, sorry dat ik zoveel vragen heb. Ja dat dat maakt het juist leuk, Maar de meeste Mensen is het toch van? Ja, ik moet dit nu een keer regelen en Ik ga het doen. En ja, Dat is eigen.
00:25:25 Laurens Leek (gast)
Dat is eigenlijk waar wij, waar wij waar wij er echt voor zijn op dat moment, want je hebt eigenlijk geen zin in je weet wel dat het moet. We hebben Natuurlijk allemaal al 100 en keren gezien op TV dat ons pensioen moeten regelen en dat we er echt mee aan de slag moeten. En ja, toch stellen we het elke keer uit en op moment dat je die keuze maakt dat je wat gaat doen. Ja, dan zijn wij er ook om je gewoon helemaal door dat proces heen te trekken. Want ja, het stopt niet om dat ene gesprek te doen. Hé, Je moet ergens in een rekening openen Je moet geld storten. Je moet een profiel bepalen, Je moet.
00:25:56 Laurens Leek (gast)
Je moet echt wel een aantal dingen doen en goed over nadenken voordat je het voordat het zover is. Nou en dat dat stuk.
00:26:03 Laurens Leek (gast)
De avonden zeggen wij, ja daar hebben.
00:26:06 Laurens Leek (gast)
Ja, de meeste Mensen gewoon wat hulp nodig om ze aan te adviseren, ga ik offensief beleggen, ga ik defensief beleggen. Ga ik € 100 In de maand storten ga ik in 1 10 1000 storten hè? Al dat soort vragen daar helpen we bij. Daar adviseren we bij en we trekken hier ook gewoon doorheen van oké kom op leven nou dat paspoort even aan voor het openen van die rekening en dan bellen wij en dat en dan kom je op terug. Ja of soms vind dat een beetje vervelend.
00:26:33 Laurens Leek (gast)
Maar het is wel nodig, want anders anders.
00:26:35 Gerhard Te Velde (host)
Begin je nooit? Nee, nee dus.
00:26:36 Laurens Leek (gast)
Als jij hem gestart bent, ja, dan gaat het meestal wel goed en dan komen wij. Dan komen we periodiek In de lucht van nou gaat het goed, loopt het goed, begrijp je het?
00:26:45 Laurens Leek (gast)
Kunnen we ergens mee helpen? Nee, Ik ben helemaal duidelijk. Nou prima.
00:26:49 Gerhard Te Velde (host)
Wat zijn voor jou principes? Want Ik heb wel eens gehoord van een soort Investment thesis, hè? Sommige bedrijven die dan geld beleggen of hedgefunds of weet ik veel wat die hebben.
00:27:00 Gerhard Te Velde (host)
Pamflet of op een a 4 hun beleggingsfilosofie hebben jullie een soort zoiets, hebben jullie zoiets en wat staat er in? En dan weet je gewone mensentaal als.
00:27:04 Speaker 3
Ja.
00:27:07 Speaker 3
Ja zeker.
00:27:09 Laurens Leek (gast)
Ja oh ja ja dat proberen we wel.
00:27:11 Laurens Leek (gast)
Altijd.
00:27:12 Laurens Leek (gast)
Nou ja, kijk, Wij hebben, Wij hebben nou om te beginnen hebben we gewoon echt een beleggingsbeleid, hè? Dat past niet op een a 4 tje en dat gaat, ja, dat gaat heel ver om echt de juiste keuzes te maken en een ons ook, zeg maar op die snelweg te houden waar wij op willen zitten, hè? Dus We kunnen een beetje links en een beetje rechts rijden, maar ergens blijven we op de weg.
00:27:35 Laurens Leek (gast)
En ja, dat valt wel Samen te vatten. Wij beleggen breed gespreid, dus wij willen niet afhankelijk zijn door de selectie van een aantal aandelen dat er een van die aandelen heel slecht gaat en dat ja 10% van je vermogen weg is. Nee, we beleggen in 1000 en bedrijven wereldwijd.
00:27:52 Gerhard Te Velde (host)
Zijn dat het TS?
00:27:53 Laurens Leek (gast)
Dat zijn de ETF ja ja, nou de ETS de selectie van die ETF ’s dat zijn partijen met de vergunning breed gespreide partijen met goede kosten goed verhandelbaar zijn.
00:27:55 Speaker 3
Oké.
00:28:07 Laurens Leek (gast)
De totale portefeuille dagelijks verhandelbaar.
00:28:10 Laurens Leek (gast)
Dus besluit je morgen te stoppen? Ja, dan kan dat gewoon. Transparantie is een belangrijk onderdeel en ja, binnen ons beleggingsbeleid hebben we een aantal onder en overwegingen.
00:28:25 Laurens Leek (gast)
Waar wij op ja middellange lange termijn ook een hoger rendement verwachten en om eigenlijk de risico rendementsverhouding te optimaliseren. Wij hebben geen beleid waarin we zeggen waarin we elke dag handelen, want in principe is handelen kost geld.
00:28:42 Laurens Leek (gast)
Maar ja, Er zijn gewoon momenten dat we Misschien een makkelijker voorbeeld Als je een negatieve rente hebt die we Natuurlijk 4 5 jaar terug nog hadden uit 3 jaar terug nog hadden ten opzichte van nu een rente van 3 4%. Ja, dan heb je een andere obligatieportefeuille en een andere aandelenportefeuille in een negatieve rente of in een ja een normale rente. En dat zijn de momenten waarin wij binnen ja binnen die binnen dat beleid.
00:29:13 Laurens Leek (gast)
De keuzes maken om die portefeuille aan te passen. Oké?
00:29:19 Gerhard Te Velde (host)
Mijn ogen gingen een beetje open op dit gebied Toen ik een boekje las van Tony Robbins kun je hem kent. Hij is business coach, Hij is.
00:29:27 Gerhard Te Velde (host)
Ja ja, en Hij heeft een boek geschreven. Shaker bal heet dat en dat gaat over. Hoe zorg je dat je financieel weerbaar wordt? Dus hoe zorg je dat je oftewel economie nou omhoog of omlaag gaat? Maar hoe zorg je dat je stevig staat? En hij legde daar in principe uit.
00:29:40 Gerhard Te Velde (host)
Van compound interest dus rente op rente. We hebben hier het boekje liggen de compound effect We hadden in het voorgesprek hadden we het even over, maar hoe, hoe kan dat je helpen als ondernemer? Zeg maar.
00:29:51 Laurens Leek (gast)
Leg eens uit, wat is het? Ja, kijk het rente op rente effect werd ooit door Einstein het achtste wereldwonder genoemd. En ja, Dat is toch wel Mensen vaak vergeten. En Misschien is het ook makkelijk uitlegbaar. Kijk, We hebben Mensen in of klanten die hun vermogen beheren. Het portefeuille rendeert goed.
00:29:52 Gerhard Te Velde (host)
Maan.
00:30:11 Laurens Leek (gast)
En die zeggen eigenlijk, Ik wil eigenlijk wel mijn vermogen of mijn rendement opnemen.
00:30:15 Laurens Leek (gast)
Want ja, dan Dat is een soort risico gevoel hè? Dus dan kan ik dat geld en dan ga ik weer verder met mijn inleggen. Dan heb ik dat alvast eruit gehaald en dat kan. Daar kan een goede reden voor zijn Als je het nodig hebt of Als je iets erg leuks mee wil gaan doen, hè, dan kan dat maar. Beleggings technisch moet je dat absoluut niet doen, want dat gaat juist het effect geven die hè die bij aandelen 7 8% verwacht rendement per jaar ja, dat gaat dan over dat nieuwe bedrag ook weer gelden.
00:30:47 Laurens Leek (gast)
Waardoor je dat ja, dat heet dan rendement op rij.
00:30:50 Laurens Leek (gast)
Dement, ja en dat maakt eigenlijk dat je met een relatief kleine maandelijkse inleg van, nou ja, een paar tientjes tot een paar € 100 afhankelijk van hoe, hoe hoe vroeg of hoe laat je begint vóór je pensioendatum zorgt ervoor dat je eigenlijk voldoende pensioen opbouwt, Omdat dat continu eigenlijk door rendeert dat effect. En ja, Als je daar vroeg mee begint.
00:31:19 Laurens Leek (gast)
Ja dan kom je ja dan kom je op een gegeven moment op een leeftijd dat je voldoende vermogen.
00:31:23 Laurens Leek (gast)
Hebt om ja om.
00:31:24 Laurens Leek (gast)
Ervan te leven en dan komt eigenlijk het volgende effect, hè, dat je met het ja met passief vermogen of met passief inkomen kunt leven, dat Dat is dan eigenlijk de volgende stap.
00:31:36 Gerhard Te Velde (host)
En, wat is dat dan dus dan haal je wel een deel van de.
00:31:39 Gerhard Te Velde (host)
Opbrengst eruit of zo?
00:31:40 Laurens Leek (gast)
Ja dus dan ga je kijk, uiteindelijk ga je dan ga je, dat ga je je opgebouwde vermogen zo investeren dat je eigenlijk met een vaste uitkering.
00:31:40 Gerhard Te Velde (host)
Daar.
00:31:41 Gerhard Te Velde (host)
Van.
00:31:49 Laurens Leek (gast)
Hart leven en dan ja, dan dan hoef je geen podcast meer.
00:31:52 Laurens Leek (gast)
Op te nemen.
00:31:52 Speaker 3
Ja.
00:31:54 Gerhard Te Velde (host)
Ik denk dat ik te laat ben, Maar ik heb dit dit dat statistiekje, of zeg Maar dat het tabelletje uit dat boek van Tony Robbins destijds aan mijn aan mijn neefje Laten zien. Je was 18 toen en Ik ben zelf pas begonnen met pensioenopbouw Toen ik volgens mij 38 was of zo, dus Ik was er echt veel te laat daarbij. Ik dacht echt van oh man, Als ik dit nou 20 jaar eerder gedaan had en Ik had ook nog eens ja, je kent mijn geld verhaal niet, Maar ik heb. Ik heb ook nog eens een erfenis.
00:32:11 Speaker 3
Ja.
00:32:19 Gerhard Te Velde (host)
Weggegooid zeg Maar ik had 25.000 gulden Georven in 1997. En Als ik die gewoon had Laten staan, dan had ik nu waarschijnlijk weet ik van 1,5 t gehad. Misschien wel meer.
00:32:26 Speaker 3
Kijk.
00:32:31 Speaker 3
Ja.
00:32:32 Laurens Leek (gast)
Maar, maar je ziet wel kijk, Dat is wel theorie en Dat is absoluut waar. En Dat is ook heel verstandig daar.
00:32:32 Gerhard Te Velde (host)
Goed, ja.
00:32:41 Laurens Leek (gast)
Wij zeggen ook vaak bij klanten om ze in ieder geval te attenderen op kinderrekening. En Als je kinderen hebt om daar ook vroeg mee te beginnen, eigenlijk dat te Laten renderen. Maar we zien wel Als we In de praktijk ja, er komt een fase in je leven dat je een huis gaat kopen. Dat ja Als je als als er kinderen komen, dat zijn gewoon dure fases in het leven. Ja en dan wordt toch vaak dat spaargeld of die belegging spot toch gebruikt om ook bijvoorbeeld huis te financieren?
00:33:12 Laurens Leek (gast)
Waar?
00:33:14 Laurens Leek (gast)
Ja waar ook niks mis mee is Omdat namelijk uiteindelijk een eigen woning is ook een vorm van pensioenopbouw. Absoluut maar.
00:33:19 Gerhard Te Velde (host)
Ik wil niet zeggen, Dat is nog steeds een asset, maar kleding uitgaan vakantie.
00:33:23 Laurens Leek (gast)
Ja Dat is ja ja ja, overigens niet vergeten dat dat ook belangrijk is. Maar ja, Het is gewoon belangrijk om daar een goede balans in te vinden. Maar ja, je ziet gewoon vaak dat en dat zien wij ook wel, hè? We zijn inmiddels Natuurlijk ja best wel een tijdje een vermogensbeheer.
00:33:41 Laurens Leek (gast)
Blijf en we zien ook dat klanten die hun kinderen hebben Laten beleggen. Ja een, een punt komt dat die kinderen dat eigenlijk gaan opnemen om een huis te kopen. En ja, een aantal jaren niet beleggen en na een aantal jaren weer terugkomen om weer opnieuw te starten. En Dat is Natuurlijk wel een beetje In de praktijk hè de de theorie van heel jong beginnen. Ik blijf er heel lang vanaf, ik doe er niks mee en Ik ben op mijn 50e klaar, want dan heb ik zoveel vermogen gespaard. Ja, het kan.
00:34:11 Laurens Leek (gast)
Maar ja, dan moeten we niet vergeten dat we tussendoor Natuurlijk wel een aantal momenten krijgen in ja, waarin je het nodig heeft en dat zijn ook weer precies die momenten waarin je Natuurlijk eigenlijk even wil afstemmen over je beleggingen van wat wat wat moeten we doen? En ja, Wij zijn daar ook vaak heel simpel in of of of duidelijk in. Ja, Als je een huis koopt of je wil je huis, je hebt een huis gekocht en dat heb je een hypotheek en je wil het verbouwen. Ja, Als het een meerwaarde is voor de woning ja, gebruik die beleggingen daarvoor, dat kan prima, want ook Dat is pensioenopbouw.
00:34:15 Gerhard Te Velde (host)
Meer cash.
00:34:44 Laurens Leek (gast)
Ja, Dat is dan zonde voor ons als klant, Maar we weten gewoon met goed advies. Uiteindelijk komen ze.
00:34:50 Gerhard Te Velde (host)
Weer terug, ja, hé, en wat doe jij, hoe oud zijn jij hebt kinderen ook niet, hoe oud zijn ze?
00:34:54 Laurens Leek (gast)
Ja.
00:34:55 Laurens Leek (gast)
14 en 11.
00:34:58 Gerhard Te Velde (host)
Oke, dus als ze die van 14 heeft als voorbeeld als die straks 18 wordt en dan.
00:35:04 Speaker 3
Hé.
00:35:04 Laurens Leek (gast)
Hoe.
00:35:04 Gerhard Te Velde (host)
Bedoel je nou, Ik heb begrepen dat van stel hier wat wij spaar. Ik heb twee dochters, een van 3 en een van 5 en wij sparen voor hun allebei € 50 per maand. Zo weet ik veel van de een, die heeft nu al ja, dus die heeft geld en dan als ze 18 zijn heb ik gehoord, mag ze mogen ze heb je geen zak.
00:35:12 Laurens Leek (gast)
Ja, oh, dat bedoel je?
00:35:18 Speaker 3
Ja ja.
00:35:20 Gerhard Te Velde (host)
Meer te vertellen.
00:35:20 Gerhard Te Velde (host)
Als ouders helemaal niks dus, Maar ik ik las een oplossing dat je dus een bewindvoerder aan kan stellen over dat geld, zodat ze Alleen met toestemming. Dus ik ik zou dan zeggen van oké, je mag wel dat geld uitgeven, maar Alleen aan dit.
00:35:21 Speaker 3
Nee.
00:35:31 Speaker 3
Ja.
00:35:35 Gerhard Te Velde (host)
Een huis.
00:35:36 Gerhard Te Velde (host)
Een opleiding een weet ik veel, maar gewoon het moet een asset zijn of het moet iets opleveren en niet popcorn, snoep en koekjes, zeg maar dus.
00:35:44
Ja ja ja ja.
00:35:45 Gerhard Te Velde (host)
Wat kan je dan?
00:35:46 Laurens Leek (gast)
Ja dat dat kan dus, Maar dat moet vaak wel notarieel geregeld worden. Dat is best een complexe.
00:35:54 Laurens Leek (gast)
Ja structuur Maar het kan wel kost wat geld. En ja, Je moet dat je kan dat wel regelen.
00:35:56 Gerhard Te Velde (host)
Concept gaat ja.
00:36:01 Laurens Leek (gast)
Ja in Nederland is het inmiddels gewoon zo geregeld Als je 18 jaar bent. Ja, dan ja, dan wordt je gezien als volwassen en dan mag je iets stemmen. Ja, kijk wij, Wij hebben Natuurlijk wel. Sommige kinderen weten het ook helemaal niet. En ja, die kinderen moeten dan wel een handtekening zetten voor de rekening. Kijk, Er zijn Natuurlijk wel wat ja manieren om om Misschien een beetje buiten het zicht van de.
00:36:07 Gerhard Te Velde (host)
Onmacht en je mag stemmen en dat soort dingen autorijden. Ja.
00:36:21 Laurens Leek (gast)
Kinderen te Laten. Want wat?
00:36:23 Gerhard Te Velde (host)
Zou jij dan doen?
00:36:25 Laurens Leek (gast)
Ja, ik kijk, Er zijn Natuurlijk nee, laat ik eerst beginnen met het het het goede nieuws. We hebben veel klanten die dit doen.
00:36:33 Laurens Leek (gast)
En.
00:36:34 Laurens Leek (gast)
Vooraf zijn die klanten hè? Dus als die klant spreekt hè dan van 4 5 jaar terug en die zijn allemaal ja, als ze 18 worden, hoe ga ik dat dan oplossen? Want en dan zegt Van ja, Dat is lastig, hè? Want ja in Nederland is het nou eenmaal zo geregeld. Maar ja, Er zijn Natuurlijk wel wat manieren om ja in het nood in noodgeval boekje naar je eigen rekening terug, ja, dan krijg je Misschien wat met de met de fiscus wel wat uit te leggen. Maar ja, Als je Als je zoon of dochter echt een ja als er echt niet met dat geld om kunnen gaan dan ja, dan kun je Natuurlijk.
00:37:03 Laurens Leek (gast)
Er zijn Misschien wat onorthodoxe methodes om dat op te.
00:37:05 Laurens Leek (gast)
Lossen en doe je net voordat?
00:37:07 Gerhard Te Velde (host)
Ze 18 worden ja, dat doe.
00:37:08 Laurens Leek (gast)
Je aan dit voor is 18, OK?
00:37:08 Gerhard Te Velde (host)
O.
00:37:09 Gerhard Te Velde (host)
Dat is.
00:37:09 Laurens Leek (gast)
Want ja of dat helemaal de juiste methode is, Dat is nog Maar de vraag.
00:37:13 Gerhard Te Velde (host)
Met wederzijds goedvinden dan, of is dat gewoon?
00:37:16 Laurens Leek (gast)
Nou ja, goed, kijk, Als je kijk Als het echt problemen met de kinderen zijn die helaas niet of gelukkig niet zo vaak voor.
00:37:22 Laurens Leek (gast)
Komen ja tot hun 18e kun je zelf terughalen, hè? Nogmaals ja, met de fiscus zal dan zeggen van, hé, dit was eerst van je kind er nu weer van. Ja, hoe, hoe zit dat hè? Daar staar moet je wat oplossen, maar wat wij eigenlijk zien In de praktijk is dat op het moment dat ze 18 worden, dan melden wij ons van, Hey, je zoon of dochter is 18 geworden en moet zelf tekenen. Hij moet mee, hij moet wat.
00:37:32 Gerhard Te Velde (host)
Zit.
00:37:32 Gerhard Te Velde (host)
Nou precies ja.
00:37:47 Laurens Leek (gast)
Gebeuren eigenlijk in alle gevallen. Zeg nu die zeggen dan die auto’s, nou, Dat is prima. Ik wil nog wel even meekijken. Kan dat hè? Met een met een machtiging, maar ze zijn 18, ze zijn volwassen. Het is goed als ze het zelf ook ervaren en hoe Het gaat, en ze kunnen dat.
00:38:03 Laurens Leek (gast)
Ook aan.
00:38:04 Laurens Leek (gast)
Hè, dus mijn beeld is ook hè? Of of mijn zoon dat over 4 jaar nog allemaal aankan, weet ik ook niet. Maar In de praktijk zien we dat dat eigenlijk altijd wel.
00:38:13 Gerhard Te Velde (host)
Goed gaat dat kinderen ook heel verschillend daarin kunnen zijn, dus Als ik bijvoorbeeld, ik kom uit een groot gezin.
00:38:17 Speaker 3
Zeker.
00:38:20 Gerhard Te Velde (host)
Mijn jongste broertje, die geeft gewoon helemaal geen cent uit. Het boeit hem niet, dus Hij is Alleen maar aan het oppotten oppotten oppotten. Ja, en Ik heb last van het shiny object zon zon dus Ik wilde hele nieuwe spullen en dan.
00:38:31 Gerhard Te Velde (host)
Ja studio hier waar we nu staan. Iedere keer hebben we denkt van, oh, nu wil ik weer dat nu wil ik weer dat kopen. Dus ja, geef dus gewoon twee kinderen uit hetzelfde gezin. Die gaan heel anders hun geld om interessant maar goed, Dit is even. Het gaat niet over geld voor later voor jezelf, maar voor je kinderen. Maar ik vind nog wel even interessant van wat wat geef je dan je kinderen mee?
00:38:41 Speaker 3
Ja ja.
00:38:52 Gerhard Te Velde (host)
Want ik begon van. Wat heb je van je ouders meegekregen wat wat geef.
00:38:56 Laurens Leek (gast)
Jij kinderen mee over geld? Ik geef mijn kinderen mee. Nou, mijn zoon is paar weken terug eigenlijk begonnen met een beetje werken en Ik heb hem geadviseerd om een beleggingsrekening te openen en daar gewoon € 20 per maand op te storten.
00:39:14 Laurens Leek (gast)
Nou goed, Ik ben nu In de omstandigheid dat dat ik dat kan regelen met een rekening en en voor € 20 dat dat kan maar. En dan zit hij gewoon In de app als hij dat overmaakt en en ziet die die waarden aangroeien. Ik heb hem uitgelegd dat dat met kleine bedragen per maand al op kan lopen. Nou ik zeg, Hij is echt net begonnen, dus Als je hem opent dan heeft Hij heeft geloof ik een of € 2 rendement gemaakt. Nou, daar kijkt hij nog niet heel blij mee, Maar dat is wel eigenlijk het datgene wat ik er mee wil geven van ja.
00:39:44 Laurens Leek (gast)
Het het beleggen met geld wat je niet nodig hebt. Ja, dat dat haalt echt heeft echt.
00:39:50 Gerhard Te Velde (host)
Zin ken jij Profit first wel zo gehoord.
00:39:55 Laurens Leek (gast)
Ja, Maar dat is niet In de mededeling niet.
00:39:55 Gerhard Te Velde (host)
Nou ja, zo’n boekje is.
00:39:58 Gerhard Te Velde (host)
Geschreven door Mike Mecalac, de Amerikaanse gast en Dat is een soort cash management methode waarbij je geld in potjes weg gaat sluizen, dus in plaats van dat je al je geld op een bankrekening, laat staan Zonder Nemer, ga je zeggen van, hé, dit deel is BW, moet ik even apart zetten? Dit deel is belasting, moet ik wegzetten dit deel.
00:40:20 Gerhard Te Velde (host)
Maar, zo ga je al je geld in potjes stoppen, en.
00:40:24 Gerhard Te Velde (host)
Financials die snappen dit niet die denken van.
00:40:27 Gerhard Te Velde (host)
Ja, Maar dat is toch logisch dat je dat.
00:40:28 Gerhard Te Velde (host)
Houdt Alleen de de.
00:40:30 Gerhard Te Velde (host)
Ondernemer tussen aanhalingstekens de de average Joe zeg maar, zoals ik die die maken toch die fout, dus Dat is zeg Maar de psychologie van die ondernemer. Die ziet daar 1 t op de rekening staan, denkt hé 1 t op de rekening. Nou, Ik heb nog wel een plan waar ik dat aan uit kan geven, wat voor mij heel goed werkt is gewoon geld wat ik?
00:40:41 Speaker 3
Ja.
00:40:43 Speaker 3
Ja.
00:40:48 Gerhard Te Velde (host)
Of alles wat over is uit het zicht te halen, dus ik ik boek dan zoveel mogelijk naar mijn spaarrekening over dit in zakelijke sfeer, hè? Want Als ik het niet zie is.
00:40:58 Gerhard Te Velde (host)
Het niet.
00:40:59 Speaker 3
Nou ja ja ja.
00:40:59 Gerhard Te Velde (host)
Dom kan je zijn maar, maar Dit is dus gewoon iets wat voor mij werkt. Dus Ik ben ook altijd voor mezelf op zoek naar strategieën die of je er nou mee eens bent of niet, maar die werken.
00:41:08 Laurens Leek (gast)
Heel pragmatisch. Kijk, Dat is als iets voor jou werkt, dan is het prima. Kijk wat wat we Natuurlijk in Nederland daarvoor hebben, iets onder andere de pensioenrekening hè? Dus dus Het is in privésfeer kun je je geld zeg maar wegzetten voor de toekomst, hè? Dat is.
00:41:25 Laurens Leek (gast)
Dat is daar een optie. En ja, kijk.
00:41:31 Laurens Leek (gast)
Ik snap wel wat je bedoelt met die financiers? Ja, wij begrijpen dat niet zo goed. Ik ben overigens je vroeg hoe van hoe je opgegroeid bent. Ja, Ik ben ook opgegroeid. Je ja, je geeft geen geld uit wat je niet hebt, dus het wordt niet. Ja, je leent voor je hypotheek en voor je huis, maar voor de rest. Ja leen je eigenlijk geen geld hè? Ja je je ja, je koopt geen.
00:41:49 Gerhard Te Velde (host)
Je spaart en dan ga je het?
00:41:51 Laurens Leek (gast)
Iets kopen, je spaart en koopt. Je koopt als een auto Als je Als je die opgespaard hebt, je.
00:41:55 Gerhard Te Velde (host)
Liefst geen auto, ja, Maar het geld wordt je Natuurlijk aan alle kanten ook aangeboden nu Natuurlijk dus geen wonder dat Mensen.
00:42:02 Gerhard Te Velde (host)
Hè dus Kelt Bridgefund weet ik veel als ondernemer, zeg maar, krediet is ook.
00:42:05 Speaker 3
Oh, dat doe ja, ja, ja.
00:42:09 Laurens Leek (gast)
Ja is ook een beetje van amerikaansch Het was ook in Amerika, al met die hele kredietcrisis al en daarvoor al hè, dus dat ja, dat zien we in Nederland Natuurlijk ook steeds meer met ja. Creditcards met allerlei manieren kun je overigens bij die ondernemingen is het wel zo? Ja, die banken trekken zich toch een beetje terug en dan ja, dan springen andere bedrijven op in. Ja maar ja, dat dat Misschien ook een beetje Volendam zo dat ja je.
00:42:36 Laurens Leek (gast)
Ja, je geeft geen geld uit. Wat?
00:42:37 Gerhard Te Velde (host)
Niet hebt goede vuistregel. Ja ja, ik hou me er zoveel mogelijk aan in ieder geval We gaan. We gaan nog een paar voorbeelden erbij pakken, want Er zijn alweer goed onderweg. Ik denk dat er veel leuke dingen ook besproken hebben. Ik zag jou jouw ogen ook af en toe.
00:42:53 Gerhard Te Velde (host)
Twinkelen, dus Dat is altijd goed teken, maar even naar een paar voorbeelden van klanten, want jij zegt Van oke klant komt bij ons. We trekken die persoon er doorheen. Ik ben wel even benieuwd van ja, wat doe je dan precies? En als voorbeeld wil ik gewoon een ondernemer pakken die nog niks geregeld heeft, maar wel denkt, ja, Misschien moet ik toch.
00:43:12 Gerhard Te Velde (host)
Dus.
00:43:13 Gerhard Te Velde (host)
Aan mijn financiële toekomst gaan denken pensioen opbouwen. Wat wil je eens uitleggen wat wat ga je?
00:43:17 Speaker 3
Ja.
00:43:18 Laurens Leek (gast)
Dan doen ja nou, die belangrijk is dat we dat we in gesprek komen hè? Dus die dus die ondernemer moet moet om te beginnen actie ondernemen, dus die moet ja bij zich bij ons melden. Daar klinkt een beetje gek, maar die moet iets aanvragen bellen mailen en dan willen we eigenlijk in gesprek met die klant en We gaan weer gesprek.
00:43:37 Laurens Leek (gast)
En ja dan is eigenlijk, het begint gewoon met inventariseren. Wat heb je nodig, wat wat wil je? Het is ondanks dat hè ook de nou de personen zoals zoals jij zelf je Misschien niet in verdiept. Onbewust weet je toch al best veel en heb je ook ergens al wel vaak een mening gevormd over wat je ongeveer wil? Nou, Dat is belangrijk, dat halen we eruit en bij een ondernemer met name een ZZP er of kleine zelfstandige met met personeel geldt eigenlijk hetzelfde voor.
00:44:11 Laurens Leek (gast)
In privé heb je eigenlijk twee oplossingen. Je belegt in je ja, je zogenaamde box 3 hè, dus waar je ook je spaargeld in zitten en eventueel je tweede woning of je belegt in box een waar je eigen woning in zit en je pensioengelden. Nou op het moment dat je een dat je iets wil gaan doen voor de toekomst hè, maken wij bij voorkeur altijd een beetje een combinatie van die twee, hè dus waarbij je deels echt voor pensioen belegt, dat krijgt dan ook van de overheid.
00:44:41 Laurens Leek (gast)
De stempel, pensioengeld.
00:44:45 Laurens Leek (gast)
We en.
00:44:46 Laurens Leek (gast)
Belastingvrij ja, daar zitten ook fiscale voordelen aan. Kun je belastingvrij sparen, betalen we geen inkomstenbelasting over en dat stoppen we helemaal op die rekening. Daarnaast kijken we dan of er nog ruimte is voor ja box 3 beleggen en daar maak je eigenlijk een combinatie van rekeninghoudend met dat spaargeld wat je ergens houdt voor die buffer hebben we het in het begin over hadden, dus je begint met de buffer en dan ga je kijken van hé, wat wil ik echt? Weet ik zeker dat ik voor mijn pensioen mag gebruiken.
00:44:47 Gerhard Te Velde (host)
Vrij dan.
00:45:18 Laurens Leek (gast)
Want Je kunt dat in principe ook niet eerder gebruiken dan de AOW gerechtigde.
00:45:22 Laurens Leek (gast)
En, wat wil ik ook opbouwen voor mijn pensioen, maar wil ik wel flexibel mee zijn? Dus bijvoorbeeld ja, Ik wil toch stoppen op mijn 60e kun je alvast met die pot beginnen van box 3 en kun je hem later aanvullen met die andere.
00:45:34 Gerhard Te Velde (host)
Pot dan wordt de hele portefeuille verkocht, en dan kan je.
00:45:36 Gerhard Te Velde (host)
Dat geld op.
00:45:37 Laurens Leek (gast)
Ja dat dat, Dat is een optie, ja.
00:45:40 Gerhard Te Velde (host)
Of.
00:45:41 Gerhard Te Velde (host)
Of Wine, Renga Rengs Ofzo.
00:45:42 Laurens Leek (gast)
Gaat, ja, je gaat op dat moment kijk en dan komt eigenlijk weer het volgende advies. Maar in die tussentijd gaat het Natuurlijk best wel een aantal keren wat veranderen en kun je dat ook bijsta?
00:45:52 Laurens Leek (gast)
Maar op het moment dat die ondernemer komt, ja, dan zijn dat eigenlijk. De de de de zaken die we bespreken. Wat is je vermogen? Heb je al vermogen, hè? Je ziet ook ondernemers die best al wat vermogen hebben. Zie je ook ondernemers die helemaal niets hebben. Nou en daar ja in in zo’n gesprek maken we eigenlijk de beste oplossing of de oplossing die op dat moment past.
00:46:17 Laurens Leek (gast)
Kiezen we ook het risico dat hij daarbij wil lopen, dus de portefeuille Natuurlijk altijd over In de In de vermogensbeheer wereld over risicoprofielen deze of.
00:46:26 Gerhard Te Velde (host)
Dat defensief matig dit.
00:46:28 Laurens Leek (gast)
Soort matig defensief van al die termen. Ja, dat nemen we allemaal door. Kijk, onze stelling is dat veel klanten er allemaal wel een keer van gehoord hebben, maar toch niet precies weten waar ze nu voor kiezen. En Dat is juist belangrijk dat je wel weet waarvoor je kiest en dat je dat ook bewust doet.
00:46:29 Speaker 3
Ja.
00:46:43 Laurens Leek (gast)
Nou, op die manier brengen we dat in kaart. Maken we dat plan? Ja, en dan komt eigenlijk de volgende fase. Ja, dat we je ook echt helemaal. Ja, ik zeg een beetje oneerbiedig, maar eigenlijk door dat proces heen trekken van het openen van de rekening van het starten, want Het gaat uiteindelijk om wat we vaak zeggen, Je moet gewoon beginnen begin en Er zijn ook wel eens klanten die ja die die dat al best veel vinden, hè? Twee rekeningen en daar dit en daar dat.
00:47:12 Laurens Leek (gast)
Ja dan zeggen we, ja, doe dat dan niet open dan gewoon een rekening maar begin, en dan krijg je. Wordt je er ook vertrouwd mee. Veel Mensen Natuurlijk ook iets.
00:47:20 Laurens Leek (gast)
Met beleggen, eng afstand.
00:47:21 Gerhard Te Velde (host)
Oh ik wel vol nog steeds?
00:47:22 Laurens Leek (gast)
Wil.
00:47:23 Laurens Leek (gast)
Ja ja ergens begrijpen, begrijp ik dat wel, Maar het valt eigenlijk best.
00:47:29 Laurens Leek (gast)
Mee.
00:47:30 Laurens Leek (gast)
Maar dan zeggen we altijd, ja, begin gewoon start gewoon en ja, dan krijg je. Wordt er ook een beetje vertrouwd mee hè? Je ziet het In de app, Je kunt het volgen, Je kunt vragen stellen ja, en dan zien we ook gaandeweg dat dat ja dat dat.
00:47:42 Laurens Leek (gast)
Dat dat steeds beter gaat. En ja, dat vermogen ook echt op.
00:47:46 Gerhard Te Velde (host)
Kunt bouwen, ja, dus je gaat iets privé doen.
00:47:49 Laurens Leek (gast)
En dan ga je ook nog zakelijk ook nog iets doen of is dat meer voor das Als je echt? Ja dat kan, Dat is meer Als je eigenlijk een Holding hebt, hè? Dus Als je ook echt een BV hebt hebben Natuurlijk onder de DGA met een BV ja dan heb je nog weer meer opties en dan komt er eigenlijk 1/3 optie bij.
00:48:05
Ja, Ik heb.
00:48:05 Gerhard Te Velde (host)
Een Holding en een paar bij feesten onder dus wat. Wat zijn dan opties?
00:48:07 Speaker 3
Ja ja.
00:48:09 Laurens Leek (gast)
Nou wat wij?
00:48:10 Laurens Leek (gast)
Eigenlijk wat het meest voorkomt is eigenlijk dat je in je Holding bovenin.
00:48:15 Gerhard Te Velde (host)
En dan stel je belasting ook uit of zo. Waarom zou je?
00:48:16 Speaker 3
Ja ja.
00:48:17 Laurens Leek (gast)
Dat willen nou Omdat je wij, nou ja, je wil niet een fiscale keuze maken voor het beleggen, dus wij zeggen altijd, laat het geld waar het zit.
00:48:31 Laurens Leek (gast)
En ga daar beleggen, laat het niet afhangen van je beleggingen, dus Als de fiscalist morgen tegen jou zegt, Hé, Je moet dat geld verplaatsen naar werkmaatschappij en Holding of privé, dan gaat dan wandelen je beleggingen daar achteraan, hè? Dan zeggen we, oh, nou dan hopen we een nieuwe rekening en dan en dan verplaatsen we die brengen en niet andersom. Eigenlijk gooit water een beetje om, maar niet andersom je ga.
00:48:53 Laurens Leek (gast)
Dus.
00:48:54 Laurens Leek (gast)
Niet je ja, eerst beleggingen van nou, waar zal ik gaan beleggen? Nou, je belegt gewoon waar het geld zit en dat laat je achter.
00:49:03 Gerhard Te Velde (host)
Jou aanlopen even over kosten, want je had het over die 0,7 beheervisie. Zeg maar that **** of heb je nog advieskosten per maand of per kwartaal of per jaar?
00:49:11 Speaker 3
Nee, nee, nee, Het is.
00:49:13 Gerhard Te Velde (host)
Vind ik namelijk zo bloedirritant. Ik heb een een. Dat is weer even een ander, even een zijstapje, Maar ik heb een een AO.
00:49:18 Laurens Leek (gast)
Nadere.
00:49:19 Gerhard Te Velde (host)
V.
00:49:20 Gerhard Te Velde (host)
Geschiktheid zoeken, 2014.
00:49:23 Gerhard Te Velde (host)
€ 36 per maand.
00:49:25 Gerhard Te Velde (host)
Dus Laten we zeggen, 500 per jaar, nu al 10 jaar, dus Dat is € 5.000. Nou Als je het over de compound effecten hebt, dan ben je dus gewoon terwijl je het niet doorhebt. Je bent dus gewoon iedere maand die beheervisie aan het aan het aftikken. Je wordt allemaal automatisch incasso geregeld, dus je ziet er in. Je hoort er in, je voelt er niks van.
00:49:27 Gerhard Te Velde (host)
Dat loopt.
00:49:30 Speaker 3
Naast.
00:49:44 Gerhard Te Velde (host)
Maar stiekem is het wel € 5.000. Nou ga je die beleggen en zet je dat weer 10 jaar weg. Snap je dus zou je dus die al die kleine korstjes die kleine kostenpost tjes kan heel hard oplopen.
00:49:50 Speaker 3
Ja ja ja ja ja ja.
00:49:57 Laurens Leek (gast)
Ja nou kijk, Er is een voor kijk, Wij zijn als wij staan onder toezicht van Van de Nederlandse Bank en de AFM.
00:50:07 Laurens Leek (gast)
Het grote voordeel daarvan is dat wij Verhaar. Nou ja, We zijn echt gereguleerd en een de zaak daarvan is dat de kostenstructuur super duidelijk zijn. Dus we werken met een gestaffelde tarief. We werken met dus wordt het aanhouden van de rekening bij bij de bank hè, want dat dat doen we om je geld veilig te stallen. Ja, dat deed wat kosten met zich mee, die totaal dat totaal is altijd duidelijk vooraf tijdens de dienstverlening elk kwartaal krijg je een kwartaalrapportage waar precies in staat.
00:50:36 Laurens Leek (gast)
Dit heb je betaald vuistregel is dat je is totaliteit.
00:50:41 Laurens Leek (gast)
Ongeveer 1% betaald, afhankelijk van het scheelt ook een beetje per profiel. Het scheelt een beetje voor de dienstverlening en er zit wel wat beweging in, maar in ieder geval hoe meer je belegt, hoe lager het wordt. En Het is eigenlijk altijd inzichtelijk en transparant. Ja, dat.
00:51:01 Gerhard Te Velde (host)
Roept Natuurlijk ook de vraag op, Waarom niet dan gewoon zelf aan de slag open? Een rekening bij noem maar even de Giro heb ik.
00:51:02 Speaker 3
Rob.
00:51:04 Laurens Leek (gast)
Ja ja.
00:51:09 Gerhard Te Velde (host)
Is gedaan, en dan had ik € 500 denk ik nou, Ik hoop weer wat vanguard TF of Ik had voor de gein allerlei verschillende aandelen, Maar de doe het zelf, waar heb je?
00:51:21 Laurens Leek (gast)
Daar mening over dat kan, Laten we daarmee beginnen en dat hoeft helemaal niet slecht te zijn. Het is wel zo dat wij ja onze klant.
00:51:32 Laurens Leek (gast)
Ja, die vindt het, in sommige gevallen hebben die echt stukje advies nodig en veel klanten vinden het ook heel prettig. Moeten niet vergeten. Ja, Als je nou ja bijvoorbeeld een vegard koopt, hè, Laten we zeggen, een reguliere titel, een s en P 500, hè? De 500 grootste Amerikaanse aandelen Als je zo een ETF koopt? Ja, daar zijn al wel denk ik 102 100 varianten van.
00:51:56 Laurens Leek (gast)
Van verschillende aanbieders van verschillende hoe ze samengesteld zijn, hoe risicovol zijn ja dat stuk werk doen. Wij betekent dat niet dat je het zelf niet kan. Ja, dat dat kan wel, Maar het zou Misschien verbaasd. Ja, dat doe ik zelf ook niet, hè? Dus ik beleg zelf ook in ons eigen product Omdat wij ja, We hebben een aantal hele slimme jongens op kantoor. In dit geval zijn het mannen van de beleggings afdeling. Ja, die kunnen dat veel beter dan ik en die stellen die portefeuille Samen, die kiezen allemaal titels.
00:52:26 Speaker 3
Ja ja.
00:52:30 Laurens Leek (gast)
Waarvan wij zeker weten dat ze een vergunning hebben dat ze gecheckt zijn dat ze transparant zijn.
00:52:34 Laurens Leek (gast)
En dat ze liquide zijn, ja, dat dat dat hè, Het is een vak hè? Het is ja, ik zou bijna zeggen, ja, ik bak ook niet mijn.
00:52:42 Gerhard Te Velde (host)
Eigen brood dat kan wel nee, maar Als je hem zo leuk, dat snap ik inderdaad van ja, oké, Als je dat erbij wilt doen, het zou het hoeft elkaar.
00:52:49 Gerhard Te Velde (host)
Ook niet uit.
00:52:50 Laurens Leek (gast)
Te sluiten, je kan gewoon kijk, er zit eigenlijk twee kanten hè? Er zit een stukje kennis aan. Hou je van welke titels ga ik dan beleggen? Ja, dat dat kun je zelf doen, maar er zit ook echt nog een tweede kant aan.
00:53:02 Laurens Leek (gast)
Van, ja ga ik niet. Ik moet niet verkopen als die beurs straks naar beneden gaat, hè? Ik bedoel, bij COVID is Natuurlijk een mooi voorbeeld. Ja ja, maar goed dat Dat is wel. Ja ja en ja. En Als je dan zelf een rekening bij de Giro, heb jij logt even in en je ziet Alleen maar naar beneden gaan en Ik denk toch, ik gooi het.
00:53:09 Gerhard Te Velde (host)
Dat is dat.
00:53:10 Gerhard Te Velde (host)
Is een psychologie van Van paniek verkopen of.
00:53:19 Laurens Leek (gast)
Moet er.
00:53:20 Laurens Leek (gast)
Nu uit ja dat Dat is in heel veel gevallen heel.
00:53:26 Laurens Leek (gast)
Ja, en dat dat proberen we wel te voorkomen, hè? Zoals ja Je kunt nagaan met het uitbreken van die COVID. Het ging min 20%. Ja, dat zijn echt veel klanten die ons bellen eigenlijk met de boodschap. Ik wil er nu uit.
00:53:39 Gerhard Te Velde (host)
En dan kun jij ze toch dan?
00:53:39 Gerhard Te Velde (host)
Van.
00:53:40 Laurens Leek (gast)
Weerhouden. Nou ja, kijk wat we dan eigenlijk zeggen, is van oké dat dat dat kan, hè? We kunnen het nu verkopen, maar Waarom wil je dat? En is je persoonlijke situatie dan veranderd dat je er nu uit moet of is het eigenlijk Alleen Maar de emotie Omdat je bang bent dat je je geld?
00:53:54 Laurens Leek (gast)
Kwijtraakt, want als dat het namelijk is, ja, dan dan proberen we toch wel te overtuigen dat dat niet zo is. Ja, als iemand zegt, Ik ben ontslagen en Ik heb. Ik heb nu mijn geld nodig, want anders kan ik niet meer doorleven. Ja dan dan kan dat maar ja, in 90% van de gevallen hebben we Natuurlijk vooraf al geïnventariseerd dat het geld lange tijd niet nodig was en dat er los daarvan nog een buffer was. Dus moeten we helemaal niet verkopen, maar dan moeten we even rustig nadenken en gewoon rustig blijven zitten. Ja.
00:54:22 Gerhard Te Velde (host)
Ik wil nog even met je naar.
00:54:25 Gerhard Te Velde (host)
Dat dat belangrijkste advies wat jij eigenlijk zei Van begin.
00:54:30 Gerhard Te Velde (host)
Begin begin gewoon ergens hè? Dus Als je € 1.000 over hebt of je kan € 50 of weet ik veel. Je kan er niet iets missen per maand, maar daar hoor ik die ondernemer denk ik van ja, maar waar gaat dat dan vandaan komen? Want Ik heb ook een maand mijn salaris en elke maand gaat het op.
00:54:47 Gerhard Te Velde (host)
Wie doe ik dan niet fout? Moet ik mijn tarieven stel Ik ben ZZP er moet ik mijn tarieven omhoog gooien, zodat ik ruimte heb voor pensioen of.
00:54:47 Speaker 3
Ja.
00:54:53 Laurens Leek (gast)
Nou ja, kijk.
00:54:54 Laurens Leek (gast)
Ja dat dat zou, dat zou een optie zijn of of je geeft minder uit. Maar kijk, ergens is het Natuurlijk zo als wij Als je een werknemer bent in Nederland, dan word je in ja, in veel sectoren wordt je pensioen geregeld.
00:55:07 Laurens Leek (gast)
Nou bijvoorbeeld als ambtenaar hè wordt je wordt er een goed pensioen geregeld en dat betekent dus dat je een bepaald salaris hebt waar je van kunt leven en dat er daarnaast ruimte is om pensioen op te bouwen. Ja als ZZP er moet je dat ook zo zien, hè? Dus Het is een deels salaris en.
00:55:11 Speaker 3
Goed.
00:55:23 Laurens Leek (gast)
Daarnaast.
00:55:23 Laurens Leek (gast)
Moet er ook een deel zijn om pensioen op te bouwen en om bijvoorbeeld die AOV waar het net over had. Ja om die AOW af te sluiten, want als nou ja, als werknemer heb je ook al.
00:55:34 Laurens Leek (gast)
Faciliteiten en ja, Als je te weinig Als het er niet is, Omdat je, nou ja, dat kan zijn dat je teveel uitgeeft. Ja, dan moet je toch eens na gaan denken over over het uitgavenpatroon. Ja, en Als je te weinig verdient, ja, dan moet je toch eens nadenken over je tarieven.
00:55:51 Gerhard Te Velde (host)
Ja, bij mij komen twee reacties op aan de ene kant regel gewoon je ****, dus ga nou.
00:55:56 Gerhard Te Velde (host)
Gewoon je.
00:55:57 Gerhard Te Velde (host)
Nou van in en aan de andere kant van wat meer liefdevolle benadering van zorg. Nou gewoon eens goed voor jezelf dus hè? Die die medewerker daar wordt wel voor gezorgd.
00:56:03 Speaker 3
Ja.
00:56:06 Gerhard Te Velde (host)
Maar zo ondernemer, ja, wie gaat jou? Wie gaat er?
00:56:09 Laurens Leek (gast)
Voor je zorg? Ja, dat moet je gewoon zelf doen, Maar ik ik ik deel wel je mening kijk. En soms is het ook wat makkelijker gezegd dan gedaan, hè? Zeker als in hun opstartfase of in een maar er komt wel een moment dat je eigenlijk zegt Van ja, regel nou gewoon je zit kijk en Dat is het punt dat wij zeggen van ja, neem actie en die eerste stap ja die die ligt bij jou als ondernemer, stap gewoon op een partij af waar je denkt van, Hé, deze partij kan dat voor mij regelen.
00:56:10 Gerhard Te Velde (host)
Moet je dus toch zelf een beetje geven?
00:56:37 Laurens Leek (gast)
Kijk Natuurlijk wel even uit welke partij Dat is, hè?
00:56:41 Laurens Leek (gast)
Naast ons zijn er nog andere partijen die dat kunnen, maar ja, pas wel even op dat je naar een goede partij gaat die onder toezicht staat die met een echte bankrekening met een, hè dat het wel veilig is.
00:56:53 Gerhard Te Velde (host)
Hè? En jij houdt wel van een financieel puzzeltje begrijp ik gedurende ons gesprek. Dus stel Ik ben ondernemer, ik luister, mag ik jou dan even benaderen? Want dat zou ik dus heel aantrekkelijk vinden van nou, Laurens gaat even meekijken.
00:57:03 Laurens Leek (gast)
Ja zeker, zeker, Ik ben ja goed ik, ik mag wat vertellen, Maar ik mag ook gelukkig nog gewoon meewerken elke dag. En ja, zeker Ik ben Ik ben benaderbaar mijn e mailadres op de website, maar LinkedIn.
00:57:14 Speaker 3
Ja.
00:57:17 Gerhard Te Velde (host)
Berichtje kan altijd.
00:57:18 Gerhard Te Velde (host)
En, We gaan het In de show notes opnemen, dus Laurens leek, mocht je nu denken van nou, Ik ga meteen actie ondernemen. Ga het LinkedIn zoeken Laurens leek en hij accepteert jou invite. Ik wil nog even een klein stukje reflectie op je ondernemersreis is. Er is er nu iets waar je op dit moment mee sukkelt.
00:57:38 Laurens Leek (gast)
Ja struggle is groot woord, maar waar we wat wel altijd een uitdaging is wij, ja, We zijn echt begonnen met nul. Wat ik al zei en jij hebt daar eigenlijk altijd. En zeker in het begin maakt het allemaal niet uit, hè? Die is gewoon klanten. En ja, die ga je vervolgens handmatig één voor één voel je ze ook op en op gegeven moment komt er een moment dat je wat groter wordt, waardoor je de ja die richting marketing in je gaat verkoop inri.
00:58:08 Laurens Leek (gast)
En je krijgt wel nieuwe klanten, maar aan de achterkant moet het ook verwerkt worden.
00:58:13 Laurens Leek (gast)
En, Dat is eigenlijk nu ook een beetje de uitdaging waar waar je het Het gaat niet altijd tegelijk, hè? Dat is Natuurlijk In de theorie wil je Natuurlijk altijd alles gelijk optrekt, maar ergens ja investeer je in in in steek je veel Energy in marketing en verkoop, maar aan die achterkant willen we Natuurlijk wel dat die klant ook als hij zegt, van nou ik word klant, Ik ga het doen. Ja, dat we hem ook dat we die rekening openen en dat we het goed doen dat het snel gaat.
00:58:39 Laurens Leek (gast)
Dat het hè, want dan is het moment, hè, als wij zeggen, ja, wij trekken jou er door heen, Maar we hebben onze eigen zaakjes niet op orde. Ja, dan dan geeft het niet.
00:58:46 Laurens Leek (gast)
En de uitdaging is wel om dat eigenlijk met elkaar in balans te brengen, dus dat je ja, nu hebben we eigenlijk best wat overcapaciteit In de operations hebben best wel veel geautomatiseerd en aantal slagen kunnen.
00:59:01 Laurens Leek (gast)
Oké, en Dat is wel prettig, want dan kunnen we ons focussen op de marketing en verkoop. Maar dat is eigenlijk wel eigenlijk een balans die we eigenlijk al zoeken, hè? Op op enig moment wil je dan weer, ja geef je wat meer druk op marketing verkoop waardoor je er achter kan weer wat eigenlijk altijd een beetje in.
00:59:13 Speaker 3
Door.
00:59:17 Gerhard Te Velde (host)
Onbalans, wat betekent dat voor jou persoonlijk? Waar waar zit dan voor jou? De struggle liggen daarvan wakker. Of heb je dan ruzie Mensen daarover of wat?
00:59:24 Laurens Leek (gast)
Ja de na ruzie is een groot woord, Maar ik word er wel onrustig van, dus ik word wel onrustig Als we.
00:59:32 Laurens Leek (gast)
Nou goed, Ik heb wel ambitie om om te groeien en om door hard te groeien. En om hè het.
00:59:37 Laurens Leek (gast)
Is als.
00:59:37 Gerhard Te Velde (host)
Maar waar naartoe?
00:59:37 Laurens Leek (gast)
Ondernemer ja Dat is goeie vraag ja, miljard willen we.
00:59:41 Gerhard Te Velde (host)
Miljard 10.
00:59:43 Gerhard Te Velde (host)
Wel voorbij ja, Dat is Natuurlijk ook weer een beetje een ego ding. Zo een zo een getal.
00:59:47 Laurens Leek (gast)
Ja nou ja ja Het is ja ja Misschien ook wel en Misschien ook wel, Maar het is wel ja Het is wel, Het is gewoon duidelijk, Maar we hebben intern hebben we wel wel ook kortere doelen hè, want.
00:59:52 Gerhard Te Velde (host)
Lekker duidelijk doen.
00:59:59 Laurens Leek (gast)
Ja, Het is gewoon niet.
01:00:02 Laurens Leek (gast)
Ja dat dat duurt gewoon even. Heb je tijd voor nodig hebben investeringen voor nodig. Dat hebben we hè? Want ja, wij willen gewoon die klanten dat persoonlijk contact willen we gewoon niet kwijt hebben. Wat ik al zei, er mag geen keuzemenu komen In de telefoonnummer, dus ja, dat dat kost gewoon tijd en Dat is ook niet erg, Maar het miljard is wel een ja, een soort magisch getal of zo en.
01:00:24 Gerhard Te Velde (host)
Ik zie het ook.
01:00:25 Laurens Leek (gast)
En, Dat is Misschien ook wel een beetje ego. Dat zou best kunnen, ja.
01:00:25 Gerhard Te Velde (host)
Wat dat betreft? Ja, ja.
01:00:28 Gerhard Te Velde (host)
Dat kan ik niet uitsluiten en dan nog even terug naar die struggle, want daar vroeg ik eigenlijk nog van, hoe ziet dat voor jou persoonlijk dan?
01:00:31 Speaker 3
Ja.
01:00:34 Laurens Leek (gast)
Ja dus dus kijk zelf, het groeit nooit hard genoeg en Dat is niet terecht, want Er zijn best veel momenten dat we dat we goed groeien. Dat ja Iedereen echt zijn uiterste best doet om en hard werkt ergens. Ja, Misschien is dat ja Misschien meer ondernemers dat dat ja dat je wil eigenlijk altijd sneller dan dat Het gaat. Dus daar zit eigenlijk altijd wel een beetje onrust.
01:00:58 Laurens Leek (gast)
Maar inderdaad is Misschien wat meer onrust aan de achterkant. Ik kan wel sneller boos worden als Als het operationeel niet goed gaat, hè? Dus Als je een klant verliest.
01:01:09 Laurens Leek (gast)
Ja dat dat maakt me zo veilig. Ja, dat maakt me chagrijnig.
01:01:11 Gerhard Te Velde (host)
Vrouwelijke boos, dan kun je tegenwoordig nog de zweep erover halen bij het team, zeg maar.
01:01:15 Gerhard Te Velde (host)
Want Het is Natuurlijk ook.
01:01:16 Laurens Leek (gast)
Ja ja ja.
01:01:18 Gerhard Te Velde (host)
Ja, ik zeg het Misschien wat wat stellig maar, maar vroeger was het gewoon van oké, hou je bek werk hard, Ik ben gewoon.
01:01:24 Laurens Leek (gast)
Ja nee, Maar dat is niet. Ja, nee, Maar dat is niet zo zo zo dat.
01:01:27 Gerhard Te Velde (host)
Is niet ons bedrijf, nee, Maar ik probeer het juist zeg maar aan te geven van. Daar zit ook iets heel moois in, want Wij zijn allemaal heel soft geworden, Misschien waardoor je soms ook.
01:01:40 Gerhard Te Velde (host)
Te soft wordt en dat je gewoon Mensen met met met fluwelen handschoentjes, zeg maar aanpakt, terwijl iemand soms klein beetje.
01:01:47 Gerhard Te Velde (host)
Of kan ook geen kwaad.
01:01:49 Gerhard Te Velde (host)
Nee, maar vind jij de ballons zijn?
01:01:50 Laurens Leek (gast)
Ja ja nee maar die balans, die zoeken we die ik. Ik probeer wel die balans daarin te zoeken om ja soms ook gewoon de de niet leuke boodschap, toch?
01:01:57 Laurens Leek (gast)
Maar te vertellen.
01:01:58 Laurens Leek (gast)
Ja, ja Dat is dan dat ja, Dat is dan die dag maar niet anders. Maar ik denk, Als je dat.
01:02:05 Laurens Leek (gast)
Ja, Als je dat gewoon allebei doet, dus jawel, zowel af en toe de de slechte boodschap gewoon direct te vertellen als ja, als gewoon het compliment geven hè, dan dan kan dat nog prima. En tuurlijk, Het is allemaal een beetje veranderd veranderd moet een beetje uitkijken wat we zeggen. Maar ja, ja, Misschien is het ook ja, Ik ben niet Volendam, Misschien beetje Noord Hollands of zo, We zijn best direct, We zijn gewoon wat we denken en Dat is prima. En ja, Als we die dag een beetje twee Mensen toch een.
01:02:37 Laurens Leek (gast)
Boos op elkaar zijn ja morgen weer een.
01:02:39 Gerhard Te Velde (host)
Nieuwe dag komt goed. Ja, mooi, We gaan naar de laatste vraag, Laurens, ja, We zijn al bijna een uur bezig, dus zo zie je maar weer tijd vliegt mooi onderwerp.
01:02:43 Speaker 3
Jawel.
01:02:50 Gerhard Te Velde (host)
Goed met geld zijn. Je mag een billboard langs de snelweg zetten en alle ondernemers van Nederland rijden daar langs. Wat wat hoop jij dat ze zien? Welk advies wil je meegeven?
01:03:01 Laurens Leek (gast)
Aan Iedereen, dat zie ik lastig, maar wat ik zelf altijd wat ik wel een mooie vind is ja, de uitspraak van Charles Darwin. Nou, dan gaan we weer helemaal terug In de In de tijd.
01:03:14 Laurens Leek (gast)
Ja, het zijn niet. Ja, het zijn niet de de sterkste of de slimste die overleven, maar degene die zich het best kunnen aanpassen aan verandering.
01:03:22 Laurens Leek (gast)
En, ja, dat hebben wij wel gemerkt de afgelopen 15 jaar en waar wij begonnen met iets wat echt anders was. Ja, Dat is nu mainstream geworden, dus het verplicht je om continu te blijven veranderen door te ontw.
01:03:39 Laurens Leek (gast)
Willen open te staan voor nieuwe ideeën, waarbij ik wel ook wel geloof In de focus, dus wel met focus op datgene waar je goed in bent en wat je wilt wil doen. Maar je zult wel echt moeten Je moet blijven veranderen en doorontwikkelen. Dat is wel iets waar ik.
01:03:58 Gerhard Te Velde (host)
Echt in geloof mooi dankjewel. Laurens leek van accento vermogensbeheer onder andere nou ga maar even googlen dankjewel Laurens, graag gedaan.
01:04:10 Laurens Leek (gast)
Jij ook bedankt?
01:04:11 Gerhard Te Velde (host)
Graag gedaan. En Als je luisterde of keek naar deze aflevering van Groeivoer jij Natuurlijk ook bedankt voor.
01:04:16 Gerhard Te Velde (host)
Aandacht, wil je meer weten over accento of over care of over Laurens? We zetten alle links In de shownotes. Vond je dit een waardevolle aflevering, bijvoorbeeld Omdat je een ondernemer in je omgeving wil activeren van ga nou eens eindelijk wat pensioenen bouwen. Stuur deze aflevering ook even door, zodat we weer meer luisteraars krijgen bij groeivoer.
01:04:37 Gerhard Te Velde (host)
Vergeet niet om een review achter te Laten Als je heel vaak luistert en denkt van nou, Ik wil nu toch wel eens wat terug doen. Je helpt mij enorm met een review. Dat kan op Apple, dat kan op Spotify. Je kan ook YouTube kanaal gaan volgen en daar een vriendelijk woord achterlaten.
01:04:52 Gerhard Te Velde (host)
Wat je ook doet, in ieder geval dank dat je luisterde of keek en graag tot de volgende aflevering.