In deze aflevering van de Groeivoer ondernemerspodcast spreekt host Gerhard te Velde met Christian Vezjak, medeoprichter van TAP (Talent Acceleration Platform). TAP verbindt hoogopgeleid talent uit Palestina, Jordanië en Libanon met Europese startups. Een gesprek over het combineren van impact en ondernemerschap, en hoe remote werken nieuwe kansen creëert voor zowel startups als talent uit ondervertegenwoordigde regio’s.
Van Persoonlijke Ervaring naar Impactvolle Onderneming
Net als bij veel succesvolle ondernemers die je hoort in podcasts als 7DTV of Doorzetters, begon TAP met een persoonlijk probleem. Christian en zijn toenmalige co-founder zochten ontwikkelaars voor hun startup maar schrokken van de Nederlandse tarieven: “De beste offerte was €35.000 voor een MVP.” Via via kwamen ze in contact met Palestijnse developers, wat leidde tot een bezoek aan Palestina. Daar zag Christian het echte potentieel: “Je ziet deze mensen die werkloos zijn maar zeer slim, op zoek naar werk, op zoek naar manieren om hun hersenen productief te gebruiken.”
Remote Werken als Gamechanger voor Startups
In tegenstelling tot wat je vaak hoort in podcasts als Lotgenoten of Ondernemend Nederland, ligt TAP’s focus niet alleen op technisch talent. “We zijn volledig domein-agnostisch. We hebben sales, operations, marketing… COVID heeft iedereen geleerd dat het mogelijk is om met mensen overal ter wereld te werken,” vertelt Christian. Met een acceptatiegraad van slechts 3-4% zorgt TAP voor hoogwaardige matches. Het resultaat? “We hebben ongeveer 60 bedrijven die met ons werken, die gemiddeld twee mensen hebben aangenomen. We hebben meer dan 150 mensen geplaatst.”
Businessmodel met Maatschappelijke Impact
Een interessant aspect dat Christian deelt, anders dan wat je vaak hoort in reguliere ondernemerspodcasts, is hoe je impact kunt combineren met een gezond verdienmodel: “Bij impact is er in het begin vaak meer geld beschikbaar dan in VC… Denk bijvoorbeeld aan hoeveel regeringen investeren in het stoppen van migratie.” TAP’s aanpak is creatief: ze werken met uitgestelde betalingen en zoeken naar driehoeksconstructies waarbij andere partijen bereid zijn te betalen voor de dienstverlening.
Praktische Tips voor Ondernemers
Voor startups die willen werken met internationaal talent, benadrukt Christian het belang van goede screening en communicatie. “Het belangrijkste dat iemand in staat stelt om goed te werken in deze omgevingen is communicatie,” stelt hij. Ook wijst hij op het kostenvoordeel: met hetzelfde budget van €50.000 per maand kun je in plaats van 4-5 mensen in Nederland, 20 toptalenten uit deze regio’s aannemen.
Doordenker
Dus ondernemer, denk na over de volgende vraag:
Hoe kun jij jouw startup schalen door gebruik te maken van internationaal talent, terwijl je tegelijkertijd een positieve impact maakt?
Bekijk deze podcast
Liever luisteren?
Wil je meer inspiratie?
Wil je meer inspiratie? Abonneer je dan op Groeivoer ondernemerspodcast op Youtube of Spotify, of via jouw favoriete podcast app.